Da krigen kom til Moskva

Krigen i Ukraina har brått kommet mye nærmere for innbyggerne i Moskva: Etter tre omfattende russiske droneangrepsbølger mot Kyiv det siste døgnet våknet også folk i den russiske hovedstaden til flyarmer og eksplosjoner i dag tidlig. En Telegram-konto tilknyttet russisk etterretning melder at over 25 droner kom inn over byen, og hvertfall en av dem er ifølge The Guardian identifisert som en ukrainsk modell med lang nok rekkevidde til å ha tatt av på ukrainsk jord (forutsatt preprogrammert reiserute) og evne til å bære 20 kilo nyttelast. Det russiske forsvarsdepartementet melder at det dreide seg om 8 droner og at alle ble tatt ned enten av elektronisk forstyrring eller luftvern. Ifølge Moskvas ordfører ble ingen alvorlig såret i angrepene, men enkelte boligblokker skal ha blitt evakuert. Reuters skriver at det var noen av Moskvas mest velstående bydeler som ble rammet – inkludert området der Vladimir Putin og andre medlemmer av landets politiske og økonomiske elite har residenser. 


FORTSETTER FENGSLINGEN: Islamisten Arfan Bhatti holdes fengslet i Islamabad hvertfall til 6. juni, ble det bestemt i et rettsmøte i den pakistanske byen i dag. Det skriver Aftenposten. Bhatti ble arrestert av pakistansk antiterrorpoliti kort tid etter at han ble etterlyst av norsk politi i fjor, og ble formelt pågrepet og varetektsfengslet i april. I Norge er Bhatti siktet for medvirkning til Pride-skytingen 25. juni. Han nekter straffskyld.FORSTERKER FREDSBEVARENDE STYRKER: Nato sender en reservestyrke til Kosovo etter at serbiske demonstrantar og fredsbevarende styrker var i sammenstøt i går. Reservestyrken ORF kommer i tillegg til KFOR-styrkane som allerede er i Kosovo, skriver NRK

Mer enn 30 Nato-soldater og 52 serbere ble såret i tumultene. De oppsto etter at det kosovarske regimet satte etnisk albanske ordførere inn i byer i nord-Kosovo der en majoritet av befolkningen er serbisk. Det skjedde etter at valget ble boikottet av serbere. Serbias president har satt landets militære styrker i høy beredskap som følge av hendelsen. 


KONGRESS-STORMERE MOTTAR PENGER: Mens straffesakene går mot et stort antall deltakere i stormingen av Kongressen i januar 2021, mottar flere av de tiltalte vesentlige pengesummer via donasjoner fra meningsfeller (særlig gjennom folkefinansieringssiden GiveSendGo, markedsført som «The #1 Free Christian Fundraising Site»). Det amerikanske justisdepartementet har i enkelte tilfeller stilt spørsmålstegn ved hvor pengene egentlig går, siden de tiltalte ofte har rettshjelp betalt av det offentlige. Nyhetsbyrået Associated Press finner at i mer enn 1000 saker ber aktor om at det idømmes bøter i tillegg til fengslesstraffer for at donasjonene ikke skal berike stormerne. 


MØT FISKEØRNEN «FRU RAUER»: Du kan si mye om NRK og du kan si mye om featureartikler i scrolleformat. Men skal du bare scrolle deg gjennom én scrollesak om trekkfugler og truslene de står overfor, kan du jaggu velge verre enn denne.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.