– Bruker det rått: Norske elever fikk kalasjnikov-kurs og marsjerte med russiske soldater

Norske skoleelever får opplæring i hvordan man setter sammen en AK-74 under «Seiersmarsjen» 2014. Foto: Birgitte Wisur Olsen.

– Da vi kom over på den norske siden av grensen kan jeg love deg at stemningen var blitt skikkelig, skikkelig dårlig.

Det er september 2014. Norske og russiske skoleelever marsjerer på rekke over vidda. Foran leder russiske soldater og uniformerte nordmenn an.

De er på forbudt land.

Her har det ikke gått folk siden sovjetiske soldater krysset norskegrensen for å slå tyskerne tilbake i 1944, og med det frigjøre områdene i Øst-Finnmark som de norske ungdommene selv er fra. 

De går i Den røde armés fotspor.

Etter tre dagers marsj og 45 kilometer tilbakelagt, ankommer ungdommene til slutt Kirkenes. Der blir de høytidelig tatt imot på det russiske generalkonsulatet.

«Seiersmarsjen» for norsk og russisk ungdom i grenselandet ble arrangert igjen så sent som i 2019.

I dag mener forskere og noen av de som sto bak prosjektet at krigsminnemarkeringene kan ha blitt misbrukt til russisk propaganda.

– Klarering fra høyeste hold

– Løpet kakket borti nesen på han ene. Så det var jo ikke så koselig.

Stemningen da de russiske grensevaktene kom ombord på bussen «med svære automatgevær», er det første minnet Malin Bjørklund har fra turen.

Det var 17. september 2014 og hun og de andre klassekameratene var på vei over grensepasseringen på Storsk...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.