Brenna ga styreverv til advokat-venn og bryllupsgjest

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kommer en stor skandale i forkjøpet ved å gå ut i VG i dag og fortelle at hun feilbedømte sin inhabilitet da hun i mai ga styreverv i Det Europeiske Wergelandsenter (EWC) til advokat Frode Elgesem. Elgesem har vært en venn av Brenna  siden han var bistandsadvokat for Utøya-ofrene, og hun meldte selv fra om vennskapet da hun ble statsråd i departementet, som støtter senteret med fem millioner kroner i året. «Vi har spist middager sammen, han holdt quiz i utdrikningslaget mitt og han var gjest i bryllupet mitt», forteller Brenna.

Utnevnelsen skjedde til alt overmål etter at Elgesem selv i mars i år minnet henne på at deres forhold kunne gjøre henne inhabil, i forbindelse med en annen sak.

EWC gir dessuten penger til Utøya AS, som Brenna nå melder seg inhabil overfor – der sitter hennes ekssamboer Martin Henriksen, som Brenna har barn med, i styret. 

Kunnskapsministeren kaller selv feilen alvorlig, og sier hun vurderte habiliteten både for dårlig og for seint. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han har hatt en grundig samtale med henne om saken, og fortsatt har tillit til henne både som statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet. Frp-leder Sylvi Listhaug mener likevel saken er så alvorlig at den bør opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.


TATE TILTALT: Påtalemyndigheten i Romania har tatt ut tiltale mot some-kjendisen og den tidligere kickbokser-stjerna Andrew Tate, hans brorog to medsammensvorne for menneskehandel, voldtekt og sammensvergelse for å utnytte kvinner. Det melder The Guardian. Brødrene, samt to kvinnelige rumenske mistenkte, ble arrestert 29. desember og sitter nå i husarrest mens politiet ferdigstiller etterforskningen av  mulig misbruk av sju kvinner. Selv nekter de for anklagene.


NB! Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina. Halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer doneres til den regimekritiske russiske avisa Mediazona. 


MARITIME MINERALER OG VEI I VERNEOMRÅDE: Det er ingen god dag for norsk natur. Først åpner Regjeringen kontentinentalsokkelen for gruvedrift. Deretter tar den 27 dekar ut av verneområdet Lågendeltaet for å kunne bygge motorvei gjennom våtmarkene som er så viktige for blant annet insektliv og truede fuglearter. 

I den første saken, om utvinning på havbunnen, er det behovet for mineraler til det grønne skiftet som har trumfet innvendingene til både miljøvernere, forskere, internasjonalt næringsliv og organisasjoner, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet.

Riktignok må eventuelle funn ifølge olje- og energiminister Terje Aasland kunne utvinnes på en bærekraftig og miljøvennlig måte hvis gruveselskapene skal få sette igang. Men forslaget er like fullt «en katastrofe», mener regjeringens støtteparti SV: «Regjeringen viser med dette at de ikke har forstått problemene knyttet til natur og klimakrisen», sier partiets stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til Dagens Næringsliv.

Naturvenner er ikke mildere innstilt overfor samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og klima- og miljøminister Espen Barth Eides grep ved Gudbrandsdalslågens utløp i Mjøsa. «Dette er en bekmørk dag for naturen og dyrelivet», sier MDGs Une Bastholm til NRK. Det hjelper lite at regjeringen vil utvide verneområdet i den andre enden og at veientrepenæren Nye Veier angivelig har kommet opp med flere avbøtende tiltak, som å bygge en smalere vei med lavere fartsgrense og bedre lysskjerming. 


FRYKTELIG BUSY: Donald Trump hadde en ny forklaring på hvorfor han hadde badet fullt av hemmeligstemplede forsvarsdokumenter da han mandag lot seg intervjue på Fox News om saken han er tiltalt for: Han var rett og slett for opptatt til å skille sine personlige eiendeler fra statens da han forlot Det hvite hus i januar 2020, og da han senere (ifølge tiltalen) beordret deler av dokument-kassene flyttet etter å ha blitt pålagt å levere dem tilbake, var det fordi han fortsatt var for busy til å gå gjennom dem. Kommentatorer og juseksperter mener ekspresidenten og den potensielle 2024-kandidaten med det innrømmer skyld i den alvorlige saken, og at «veldig opptatt» ikke er et forsvar han kommer særlig langt med i retten.

Foto: Ap


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.