Breiviks «ikke-militante» nazistvitne: Her truer han Sveriges statsminister med lynsjing

Pär Öberg under en demonstrasjon i Stockholm i 2006.

Under rettssaken om prøveløslatelse for Anders Behring Breivik (en løslatelse er ikke sannsynlig) har 22. juli-terroristen gjort nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) til tema fra starten av.

Allerede før rettssaken kom i gang hadde Breivik gjort det klart at han ønsker å tilslutte seg DNM, og onsdag kalte han lederne i organisasjonen for «helter», i forkant av at Pär Öberg fra DNM skulle vitne til hans fordel i retten.

Det viktigste premisset i Breiviks argumentasjon for at det er trygt å løslate ham, er at han kan trekke seg tilbake som en «ikke-militant» nazist, og at Den nordiske motstandsbevegelsen er egnet for formålet fordi det er en «ikke-militant» organisasjon.

– Det er en ikke-militant, ikke-voldelig organisasjon som beviser at det er mulig å være nasjonalsosialist uten å være militant. De er veldig opptatt av å følge svensk lov og norsk lov. De har aldri gjort noe militant og kommer aldri til å gjøre noe militant, sa Breivik i retten.

Det er svært langt fra sannheten.

Revolusjon ved hengning

Pär Öberg kan ha blitt valgt som vitne av Breivik fordi den svenske nazisten er en av få lederskikkelser i DNM som ikke er dømt for vold eller våpenlovbrudd. Öbergs offentlige image var lenge som leder av en parlamentarisk fløy i DNM, uten at det egentlig finnes et slikt skille i organisasjonen.

I 2006 dokumenterte Expo hvordan Pär Öberg selv refererte direkte til voldelige virkemidler. Under det nazistiske arrangementet «Folkets ma...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.