Brå økning i metanutslipp forundrer forskerne

UKONTROLLERTE METANUTSLIPP spiller gjerne en hovedrolle i klimaforskernes worst case-scenarier. Derfor vekker det oppsikt at metanutslipp fra naturlige kilder har akselerert kraftig de to siste årene. Hvor bekymret bør vi være? Ukas hovedsak skal handle om den skumleste klimagassen, men først:

UKAS RUNDE

  • I forrige uke meldte Wall Street Journal at Tyskland ville utsette nedstenging av landets tre siste atomreaktorer. På søndag sa den tyske finansministeren, Robert Habeck, imidlertid at nedstengingen vil gå som planlagt. Det skriver Deutsche Welle. Habeck begrunnet nedstengingen med at videre drift bare ville dekket inn to prosent av landets gassforbruk.
  • Tyskland fyrer derimot opp kullkraftverk igjen. Det skriver E24. Kullkraftverket Heyden 4 i Petershagen ved Hannover har en kapasitet på 875 MW og startes opp mandag for å spare gass. Planen er at kullkraftverket skal være i drift fram til april neste år, men det kan forlenges. Gjenåpningen kommer etter at den tyske regjeringen i sommer vedtok en lov om reservekraft, der det åpnes for at kull, brunkull og olje skal brukes i nødsfall for å dekke etterspørsel. 
  • Forrige fredag nådde EUs karbonpris en ny topp på 99,22 euro per tonn, den høyeste noensinne. Det skriver E24. Ideen er at karbonprisingen skal få gass til å fortrenge kull, men det motsatte skjer, sier analytiker Tina Saltve...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.