Bøter og portforbud: Kampen mot vaksinenekterne hardner til. Men i Norge advarer eksperter mot tvang

Et barn vaksineres ved en FN-klinikk i Ukraina i 2017. Foto: UN Ukraine (CC BY 2.0)

Før det kom vaksine mot meslinger i 1963, døde det 2,6 millioner mennesker av sykdommen hvert år. Rundt tusenårsskiftet var meslinger imidlertid blitt en så sjelden sykdom at den var regnet for praktisk talt utryddet i mange vestlige land. Så kom internett, og vaksineskepsisen som tidligere var forbeholdt marginale miljøer spredte seg på lik linje med mistroen til månelandingene og overbevisningen om at jorda er flat. Også i Norge finnes det Facebook-sider med tusenvis av følgere som daglig serveres informasjon om at vaksiner ikke virker, og at myndighetene undertrykker informasjon om at de tvert imot er farlige. Nå gjør den svært smittsomme virussykdommen comeback. I 2017 var det et stort utbrudd i Europa som fikk Verdens helseorganisasjon til å slå alarm, i år ble 34 000 smittet bare i januar og februar, og i USA er 2019 allerede et rekordår når det gjelder antall tilfeller. Også i Norge er det påvist flere tilfeller av meslingsmitte i år. De fleste som dør av meslinger i våre dager, er barn under 5 år.

Kraftigere virkemidler

Likevel er det fortsatt valgfritt for foreldre å vaksinere barna sine, men i helga vedtok Fremskrittspartiets årsmøte å gå inn for at meslingvaksine skal bli obligatorisk for barn og helsearbeidere. – Vi skal ikke bruke tvang, men det skal ha konsekvenser å la være. Når foreldre lar ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.