Boris Johnson: Det viktigste om Storbritannias nye statsminister

Boris Johnson

Hvis du er som folk flest, og en god del flere enn det også, så har du skummet nedover en og en halv sak om bruduljene i Storbritannia, og lest nok overskrifter til ikke å bli overrasket over at Brexit-bajas Boris Johnson vant valget.

Men hva betyr det, da?

At your service, med kun det viktigste, så kortfattet som vi klarte:

Derfor vant bajas-kandidaten

Boris Johnson vant fordi et flertall av de 160 000 medlemmene i partiet De konservative, populært kalt Toryene, stemte på ham som partiets nye leder. Han vant med 92 153 stemmer mot rival Jeremy Hunts 46 656, eller 66 prosent.

Det er altså ikke det britiske folk som har valgt ham.

Siden Toryene har flertall og flertallet har statsministeren, er det han som får nøklene til Downing Street når Theresa May forlater statsministerposten.

Dette blir den nye striden

Indre splid og strid i det konservative partiet var det som gjorde at Theresa May kastet inn handkleet. Kranglingen går etter alle solemerker ikke over av den grunn.

Boris Johnson har nemlig lovet, «do or die» (koste hva det koste vil), at han vil ta Storbritannia ut av EU når fristen går ut 31. oktober, uansett om britene har fått på plass en avtale med EU eller ikke. Flere partikolleger i Parlamentet krever nå at han bryter det løftet. Hvis Johnson ikke skroter «no deal»-alternativet vil hans motstandere innad i partiet gjøre alt de kan for å kaste ham som leder, skriver The Guardian. Brexit-hardlinere som Nigel Farage presser...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.