Boris har gått av: Sammenliknet seg med utbrent rakett og bonde-keiser

ROM OG ROMA: Boris Johnson klaget over at hans tid som statsminister i Storbritannia endte opp «som en stafett, der de endret reglene midtveis» da han holdt sin siste tale utenfor 10 Downing Street i dag. Johnson anmodet sine partifeller om å legge personlige politiske kjepphester til side for å samle seg rundt etterfølgeren, Liz Truss, før han tød til såvel romfart som Romerriket for å beskrive sin egen situasjon: «Let me say that I am now like one of those booster rockets that has fulfilled its function and I will now be gently re-entering the atmosphere and splashing down invisibly in some remote and obscure corner of the Pacific. And like Cincinnatus, I am returning to my plough». Historikere var kjappe med å påpeke at den siste referansen var alt annet enn ydmyk: Keiseren som frivillig ga slipp på makten for å gå tilbake til arbeidet på kornåkeren ble faktisk bedt om å returnere til Rom på et senere tidspunkt for regjere som eneveldig diktator. Cincinnatus var visstnok også noe av en fiende for vanlige folk

Johnson reiste i dag til Dronning Elizabeths landsted Balmoral i Skottland for å formelt be om å få fratre, før Truss ankom umiddelbart etterpå for å få statsoverhodets ordre om å danne regjering. Hun flyr så tilbake til London for å gi sin første tale i 15-tiden norsk tid. Regjeringen samles til sitt første kabinettmøte i morgen. Siste nytt er at Truss planlegger å bruke 400 milliarder pund på strømstøtte til næringslivet.


KJØPER DER DE FÅR: Russland har begynt å bestille artilleriammunisjon og kortdistanseraketter fra Nord-Korea for å fylle opp lagrene etterhvert som Ukraina-krigen trekker i langdrag. Det er et tegn på at vestlige sanksjoner og forbud mot å selge russerne elektroniske komponenter og annet vesentlig utstyr til våpenproduksjon virker, hevder amerikansk etterretning, som de siste dagene også har offentliggjort informasjon om at Russland kjøper droner av tvilsom kvalitet fra Iran og har store utfordringer med å rekruttere nye soldater til hæren. 

Deklassifiseringen av slikt etterretningsmateriale (som ikke kan verifiseres uavhengig) er trolig ment som en motvekt til inntrykket mange sitter med at de kostbare embargoene ikke har all verdens effekt – russiske budsjetter balanseres til en viss grad av oljeeksport til Kina og India, selv om de sparsomme makroøkonomiske dataene landet deler med omverdenen ikke er egnet til å overbevise om at alt går så bra som Kreml skal ha det til. Beijing har da også i det store og hele respektert USAs krav om at russiske våpenfabrikker ikke skal forsynes med ny høyteknologi, blant annet fordi de selv er avhengige av påfyll av vestlig utstyr for å produsere halvledere til databrikkene sine. 


ADVARER MOT KRAFT-KOLLAPS: Europeiske stater må stille finansielle garantier for 1500 milliarder dollar – i et konservativt anslag – for å sikre kraftselskapenes likviditet når gass- og strømprisene gjør brutale byks av den typen vi har sett i det siste. Hvis ikke kan det finansielle energimarkedet kollapse, advarer Helge Haugane, Equinors direktør for gass og energi, i et intervju med Bloomberg som er sitert av Dagens Næringsliv. Haugane spesifiserer at han snakker om finansiell handel og at han mener det fysiske markedet inntil videre fungerer som det skal.

Det er kraftprodusentenes handel med framtidskontrakter på børser som Nasdaq (ment for å sikre dem forutsigbare inntekter, men i noen tilfeller kanskje også inngått spekulativt) som gjør at de brått kreves å stille enorme summer i sikkerhet for sine posisjoner – såkalte marginkrav. I helga ga svenske og finske myndigheter sine kraftselskaper likviditetsgarantier i hundremillionersklassen for at ikke den russiske beslutningen om å ikke gjenåpne rørledningen til Tyskland skulle utløse konkurser og finanskrise. I Norge har regjeringen så langt ment at selskapene er solide nok til å stå i situasjonen.


Forvirret av kraftmarkedet, energikrisa og strømprisene? Vi også! Derfor har vi hyret inn superflinke Jostein Henriksen (kjent fra vårt klimanyhetsbrev ELENDIG FREDAG) til å skrive en ukentlig, pedagogisk strømspalte for oss. I god Filter-ånd er den døpt Filter KALDDUSJ og går på lufta allerede torsdag. For å lese våre faste spalter må du ha et abonnement, og det får du kjøpt her (gratis i 30 dager)!


REKORDVARME: Aldri har det vært så varmt i Kina i august som i år – måneden var hvertfall varmere enn noe annet år det finnes tall for, melder kinesiske medier ifølge AFP. Den intensen heten i sommer har tørket ut elver, ødelagt avlinger og i enkelte tilfeller gitt strøm- og industristans. Særlig har det vært ille sør i landet, der Sichuan-regionen med sin millionby Chongqing måtte utholde en rekke dager med over 40 grader celsius. På toppen av det hele har det kommet 23 prosent mindre regn enn det i snitt kommer i august. Forskerne sier ekstreme hetebølger, tørke og oversvømmelser blir vanligere og vanligere på grunn av menneskeskapte klimaendringer. 



Vi tar hatet på alvor

Klikk her for å bli abonnent

I åtte år har Filter Nyheter jobbet målrettet med å avdekke fremveksten av høyreekstreme, raseideologiske og muslimfiendtlige miljøer i Norge og verden.

Gjennom kritisk og gravende journalistikk har vi avslørt hvem nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen er – og hva de står for. Vi har omtalt hvordan Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22. juli-terroren er hyllet ved møter for «hvite nasjonalister» i Oslo. Vi har avslørt hvordan partiet Alliansen er blitt en arena for tenåringer og unge menn som omfavner jødehat og nazistiske manifester. Vi har overvåket grumset i norske kommentarfelt og lukkede Facebook-grupper, og dokumentert forbindelser mellom ulike aktører på politikkens ytre høyre-side i Norge og utlandet.

I 2023 og 2024 fortsetter vårt arbeid med å belyse og avsløre miljøer og aktører som deler rasisme, jødehat og muslimfiendtlighet. Det gjør vi fordi det er viktigere enn noensinne.

Fordi vi tar hatet på alvor. 

Klikk her for å bli abonnent