Bør heller «heie på guttene», sa Erna: Boikott-debatten fra start til slutt

«Et mesterskap bygget med lik» eller boikott som et «skuldertrekk» i internasjonal sammenheng – slik gikk debatten før Norge var ute av VM i Qatar.

Debatten om hvorvidt Norge bør boikotte VM i Qatar har pågått i norske supportermiljøer i 11 år, helt siden Fifa-presidenten annonserte at den arabiske ørkenstaten, et land uten nødvendige anlegg og få fotballtradisjoner, skulle få avholde et av verdens største arrangementer. Årene etter kom avsløringer om Fifa-topper som mottok bestikkelser. Både Qatar og Fifa kom i det internasjonale søkelyset for å tillate slavelignende arbeid på stadionene.

NFF med brev til Fifa

I lang tid har Norges fotballforbund (NFF) blitt kritisert av deler av norske supportere for ikke å legge nok press på Fifa for å bedre levevilkårene til arbeiderne.

I 2015 slo den forrige fotballpresidenten Yngve Hallén imidlertid tilbake mot kritikken. Han mente NFF har gjort så mye de kan:

– Vi har sendt et brev, og blitt informert av FIFA at de vil inviterte oss og LO ned til Qatar sammen med parlamentariske ledere på stortinget.

Hallén mente det ikke var VM som var problemet, men arbeidsforholdene for dem som bygger anleggene, problemer som har «vart i 30 år». Qatar-VM gir muligheten til å «få satt søkelys på dette», uttalte han.

Også etterfølgeren hans, Terje Svendsen, har utelukket boikott. I 2018 sa fotballpresid...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.