Bono, dronning og Trudeau: Paradis-papirene avslører «elitenes hykleri»

Paradise Papers-lekkasjen har satt ny fart i debatten om selskaper som bruker skatteparadiser for å maksimere profitten (Apple, Nike og Facebook er blant de som er trukket fram i dag).

EU tråkker på gasspedalen i sin behandling av mottiltak, som riktignok begrenser seg til å bli enige om en «svarteliste» over stater som er dårlige på åpenhet om skatteforhold. EU-landene Luxembourg, Malta og Irland, som selv har lav skatt for å tiltrekke seg internasjonale storselskaper, trenerer selvsagt arbeidet.

Her hjemme avslører Aftenposten at DNB er forholdsvis store på å låne ut penger til Bermuda-selskaper, noe banken forklarer med sin posisjon i shipping-bransjen. 

Applaus også til Vice News, for å skrive opp «alt elitehykleriet i saken så langt». Trigger warning for fans av U2, dronning Elizabeth og Justin Trudeau.

Vokalist Paul «Bono» Hewson i nevnte band brukte et stråselskap på Malta for å kjøpe seg inn i et shoppingsenter i Vilnius i Litauen for rundt 50 millioner kroner i 2007. Fem år seinere ble eierandelen overført til et selskap som er registrert på kanaløya Guernsey, der skattesatsen på overskudd er null.

Bono, som på tross av sitt høyprofilerte humanistiske engasjement aldri tidligere har følt for å beklage det når hans selskapskonstruksjoner har vist seg å være skrudd sammen for å minimere skatt, sier i en uttalelse i dag at det er «ekstremt forstyrrende» hvis det er gjort «noe som helst annet enn eksemplarisk» i hans navn.

Trudeau, statsminister i Canada som ble valgt blant annet på løfter om å bekjempe skatteparadiser, har på sin side en medarbeider med koplinger til en stiftelse på Cayman-øyene.

Og dronningen av Storbritannia (med mer) er avslørt som investor i den kontroversielle rent-to-own-businessen, som kritikere mener utnytter lite bemidlede folk.