Blinken vil la palestinsk selvstyremyndighet overta Gaza

Israelske styrker på Gaza. Foto: IDF

ANTHONY BLINKEN SIER DEN palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden bør få ansvar for Gaza etter krigen. Den amerikanske utenriksministeren kom med klare uttalelser om sluttspillet for det Hamas-styrte området på G7s utenriksministermøte i Tokyo i natt, og sier en varig fred må oppnås ved inkludering av «det palestinske folkets stemmer og aspirasjoner» og et palestinsk styre der Vestbredden gjenforenes med Gaza. 

Mer konkrete visjoner om hvordan Vestbredden-regjeringen under den 87 år gamle Mahmoud Abbas – ansett også av mange palestinere som handlingslammet og korrupt – skal kunne styre, har ikke USA på det nåværende tidspunkt, innrømmer Joe Bidens sikkerhetsrådgiver John F. Kirby. Israel fastholder at landet skal ha «full handlefrihet» overfor Gaza i framtida.

Internasjonale reportere forteller om massive ødeleggelser og områder der knapt en bygning gjenstår etter å ha fått være med Israels militære styrker inn på ikke nærmere stedsangitte områder i Gaza i går. Rundt 50 000 palestinere skal i går ha rømt sørover fra Nord-Gaza, som Israel hevder Hamas har mistet kontrollen over. Verdens helseorganisasjon slår alarm om spredningen av farlige sykdommer i Gaza som årsak av kollapsen i helsevesenet, mangelen på rent vann og mange mennesker stuet sammen på små områder – alt en konsekvens av bombingen. The New York Times/Haaretz/BBC News/

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.