Bent Høie utelukker ny forskning på tvillingabort i lovforslaget

Montasje av Filter Nyheter. Foto av Bent Høie fra regjeringen.no.

Regjeringen, med helseminister Bent Høie (H) i spissen, har lagt fram sitt forslag til endring av abortloven. Hensikten er å få inn KrFs «seier» på tvillingabort i regjeringsforhandlingene. Forslaget går ut på at kvinner som er gravide med to eller flere fostre må søke til en nemnd hvis de ønsker å abortere noen av fostrene, såkalt fosterreduksjon, eller tvillingabort på Krfsk. I forslaget står det at nemnda kan innvilge fosterreduksjon på samme vilkår som andre søknader om senabort (alvorlig sykdom, familieforhold og så videre).

Tar hensyn til risiko - men ikke ved tvillinger

Nemnda kan også si ja etter en vurdering av risiko for spontanabort og tidlig fødsel. Det skyldes noe som har druknet i debatten, ettersom begrepet «tvillingabort» ble hyppig brukt: Hvis man er gravid med trillinger eller firlinger er det stor sjanse for spontanabort, svangerskapsforgiftning, eller at fødselen setter i gang altfor tidlig. Faren for at ett eller flere av fostrene utvikler Celebral Parese øker også jo flere fostre det er snakk om. Lovforslagets formulering vil hindre nemndene til å vurdere spontanabortrisiko for reduksjon fra to til ett foster, selv om det snart publiseres forskning som viser at risikoen for å miste begge fostrene minsker om man tar bort ett.

Regjeringen bruker dansk statistikk

Siden Norge har så lite data på fosterreduksjoner har regjeringen lent seg på tall fra Aarhus i Danmark: Risikoen for spontanabort av hele svangerskapet etter tolvte svangerskapsuke, er omtrent
  •  25 prosent i firlingsvangerskap
  • 15-20 prosent i trillingsvangerskap
  • 6 prosent i tvillingsvangerskap.
For gravide med firlinger og trillinger vil en reduksjon til tvillinger redusere faren for spontanabort ned til 5-10 prosent, skriver regjeringen i forslaget. Hvor mye risikoen reduseres...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.