BARN OG SMITTE: Detaljene om de 5 tilfellene vurderingene hviler på – pluss overraskelsen på Lillestrøm

Samtidig som barn i Norge har startet opp i skole og barnehage etter ferien, har Folkehelseinstituttet (FHI) startet opp en helt egen smittestudie: KoronaBarn. Instituttet skal studere smitte i barnehager og skoler hos barn under 12 år. «Det er nødvendig med norske undersøkelser og studier for å øke kunnskapsgrunnlaget», begrunner FHI. Det er nemlig slik at kunnskapen om hvordan smitte mellom barn foregår, er basert på noen veldig få rapporter om utbrudd fra en liten håndfull land.

1) Frankrike: Niåring innom tre skoler - ingen smittet

I Frankrike ble smitteoppsporing i kjølvannet av en korona-smittet niåring grundig dokumentert i februar. Barnet, som hadde korona-symptomer, møtte et stort antall personer ved tre forskjellige skoler uten å smitte andre. Kontaktene ble testet, både de med og de uten symptomer. 8. februar ble det holdt et offentlig møte for å informere foreldrene ved to av skolene, mens foreldrene ved den tredje skolen ble informert via telefon. Som en forholdsregel ble de to første skolene stengt i to uker og den tredje i én uke.  Alle barn og lærere som var i samme klasse som niåringen ble ansett som høyrisikokontakter og ble isolert hjemme. Totalt ble 172 kontakter identifisert. Halvparten, 84 stykker, ble klassifisert som kontakter med høy til moderat risiko for smitte. Resten ble ansett som lavrisiko. Nær alle, 169 stykker, ble kontaktet: 70 (41 prosent) hadde luftveissymptomer under undersøkelsen, og ble dermed klassifisert som mulige tilfeller. 73 ble testet. Alle testet negativt, bortsett fra tilfelle 13, som testet positivt under sykehusinnleggelse, ifølge rapporten. Ingen ytterligere tilfeller ble identifisert i løpet av oppfølgingsperioden på to uker. «Det faktum at et smittet barn ikke overførte sykdommen til tross for tette interaksjoner i skolene, antyder at at smi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.