Vil ikke følge Finland: Bare ett parti vil vurdere forbud mot nazi-organisasjon i Norge

Nazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) ligger an til å få langt mer spillerom i Norge enn i Finland, der to rettsinstanser nå har gitt politiet medhold i å forby selve organisasjonen, som regnes som voldsfremmende.

Politiledelsen i Finland gikk inn for å oppløse DNM etter at en motdemonstrant i 2016 døde en uke etter å ha blitt utsatt for vold fra en organisert nynazist under en markering i Helsingfors. Voldsmannen ble i etterkant framhevet positivt internt i DNM.

Rettens begrunnelse for at DNM «utøver virksomhet som vesentlig strider mot loven eller god skikk» var blant annet at raselære, hatretorikk og antisemittisk propaganda står sentralt i organisasjonen – samtidig som den ikke tar avstand fra vold som blir utøvd i DNMs navn. Norge har ikke en tilsvarende bestemmelse som kan oppløse selve organisasjonen.

Forbudet er ennå ikke trådt i kraft, da det er uavklart hvorvidt høyesterett vil behandle en anke  – men politiet har allerede fått instruks om hvordan en oppløsning av organisasjonen skal håndheves. Hvis det skjer, vil DNMs organiserte nazisme være bannlyst i Finland, mens den samme organisasjonen kan fortsette som før over grensa i Sverige og Norge, der det er nøyaktig de samme personene som utgjør toppledelsen.

– Forbud er forkastet flere ganger

I Norge mener blant andre Ervin Kohn, forstander i det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasistisk senter, at Norge bør følge Finlands forbudslinje. «Vi har både juridisk og moralsk grunnlag for å kriminalisere nazistiske og rasistiske organisasjoner og propagandaen deres», skrev han i september. Fredr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.