«Bare et PR-stunt»? Norsk oljeproduksjon skal bli utslippsfri!

Eldar Sætre (Equinor) og Karl Eirik Schjøtt Pedersen (Norsk Olje og Gass).

En bortimot samlet norsk olje- og gassindustri lover at produksjonen på norsk sokkel skal bli utslippsfri innen 2050, når en regner med CO2-«opptaket» fra karbonfangst- og lagring. Innen ti år skal utslippene reduseres med 40 prosent. En rekke aktører er med på satsingen, deriblant arbeidslivs-organisasjonene NHO og LO, samt oljebransjens interesseorganisasjon Norsk Olje og Gass. Det er imidlertid Equinor, som den store giganten for olje- og gassproduksjon i Norge, som trekker lasset. Som operatørselskap er det de som bestemmer hva de vil kjøpe av produkter og tjenester fra skipsindustrien og industriselskapene på land. Utslippskuttene skal gjøres ved å drive plattformer og borerigger med strøm, i stedet for gass fra reservoarene på sokkelen. I tillegg skal utvinningen gjøres mer energieffektiv, og dermed minske strømbehovet. Equinor sier det siste kan skje for eksempel ved å ha én plattform på et felt i stedet for to. Strømmen skal komme fra land for de kystnære feltene, og fra havvind for feltene lengst ut. Equinor vil imidlertid ikke love nye havvindprosjekter på norsk sokkel per nå.

Stor betydning for Norges klimaregnskap

Siden oljebransjen står for en fjerdedel av Norges årlige klimagassutslipp, vil satsingen gi et betydelig bidrag til at staten oppfyller sine klimamål for 2030, om den lykkes: 10 prosent av Norges årlige utslipp, nær 5,5 million tonn CO2. Den sparte gassen vil imidlertid bli solgt og forbrent, med tilhørende utslipp, i utlandet - først og fremst i Europa. Dette gjør at miljøorganisasjonen Natur og Ungdom kaller satsingen for «et pressestunt fra fossilene», og «ikke noe klimatiltak som monner». På spørsmål fra Filter Nyheter kunne aktørene for satsingen ikke gi noe svar på hva elektrifiseringen vil si ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.