Avverget Pride-terror i Wien

Østerriksk politi har avverget et islamistisk terrorangrep mot prideparaden i Wien. Den gikk av stabelen lørdag. Tre mistenkte i alderen 14 til 20 år – statsborgere i Østerrike med opphav fra Bosnia og Tsjetsjenia – skal ha planlagt såvel å angripe med luftpistoler, sabler og økser som å kjøre en bil inn i folkemengden etter å ha blitt radikalisert på nettet, sier myndighetene i landet. De tre er nå fengslet. EU advarer om økt fare for islamistisk vold i Europa etter at antallet angrep har gått ned de siste årene, skriver Financial Times.


900 000 TIL FORFATTERE AV OMSTRIDT NARKO-KURS: «Jeg skjønner jo hva du er ute etter; at vi har et pengemotiv. Men det har aldri vært det. Vi har mer hatt behov for noe som fungerte bedre, for å gjøre mindre feil. Det er jo det som er ‘Tegn og symptomer’. Det er komplett umulig å forstå – fra mitt ståsted – hvorfor man skal være negativ til Tegn og symptom. Det er til for at man skal gjøre mindre feil». Det forteller «mannen bak» Tegn og symptomer, Ole Vidar Øiseth, i et intervju med Filter Nyheter

Tegn og symptomer er både en arbeidsteknikk politiet benytter seg av for å bekrefte eller avkrefte mistanke om ruspåvirkning, i tillegg til at det var et kurs ved Politihøgskolen (som når har skiftet navn for å unngå forveksling med Norsk narkotikapolitiforening) og et nettbasert undervisningsopplegg utviklet av Øiseth og Arne Sundvoll for høgskolen. Øiseth ble innbeordret som fagansvarlig ved Politihøgskolen, i tillegg til at de to forfatterne fikk royalties etter 2005, før Politihøgskolen kjøpte opp kursopplegget i 2018. 

Men «tegn og symptomer» er faglig omstridt og skal nå gjennomgå en fagfellevurdering. Øiseth sier til Filter Nyheter at han ikke er bekymret for fagfellevurderingen «i det hele tatt»:  «Tegn og symptom er jo ett-hundre prosent åpent. Hvert eneste ord som sies der, sies av fagpersoner. Det er nesten ikke en politimann som har et sekund lenger, det er bare leger og kjemikere». NB! Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina.Halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer doneres til den regimekritiske russiske avisa Mediazona. 


BLIR MOTVILLIG TOPPKANDIDAT: Oslo Frp ender likevel med sin ekskluderte eks-leder Lars Petter Solås som listetopp ved høstens valg. Nachspielskandalen på partiets landsmøte i vår – der Solås henholdsvis tok kvelertak og berørte skrittregionen på tilstedeværende journalister – ble avslørt for seint til at partiet kunne endre de innsendte listene, men da Solås selv ba å bli fjernet fikk han fritak av valgstyret i Oslo. Nå har Kommunaldepartementet, etter å ha mottatt to klager fra privatpersoner som neppe vil Frp vel, likevel kommet til at frist er frist. Oslo Frps nye lokallagsleder Andreas Meeg-Bentzen oppfordrer derfor velgerne om å stryke toppkandidaten når de er i stemmelokalet i september. 


FIKK MØTE XI: Såvel ordvalg som koreografi er oppløftende etter at USAs utenriksminister Anthony Blinken i dag har møtt Kinas toppdiplomat og deretter – riktignok i snaue 30 minutter – president Xi Jinping. Det skjedde i salen der Xi vanligvis tar imot statsledere, og ble etterfulgt av kommentarer om at det er håp om at de rivaliserende stormaktene kan bygge bro over «visse uenigheter». Blinken – den første amerikaneren på dette nivået som besøker Kina siden 2018 – sier han ikke kom noen vei mot målet om å etablere direkte kommunikasjon mellom kinesisk og amerikansk militærledelse, men at det nå er håp om flere møter på høyt nivå i tiden framover. Forholdet mellom USA og Kina har tatt flere skudd for baugen det siste året, blant annet med daværende Kongress-leder Nancy Pelosis besøk på Taiwan i fjor og kinesisk spionballongferd over USA. 

Foto: Ivan Radic (CC BY 2.0). Bildet er fra paraden i Wien i 2021.