Arkhangelsk: Barn møter spesialstyrker og blir «ekte patrioter»

Den nordrussiske regionen Arkhangelsk løftes fram av det russiske forsvarsdepartementet som et «forbilde» i militariseringen av barn og unge. Det skriver Barents Observer i dag. Såvel arbeidet med å fostre «patriotisme» og bygge treningsleire i full militærstil for tenåringer får skryt av nestlederen for departementets ungdomsorganisasjon, Viktor Lavrov, under et nylig besøk i regionen – «jeg har reist mye rundt i landet, men har aldri sett bedre forhold for utviklingen av slike aktiviteter», sier han i en video publisert på det russiske sosiale mediet VK.

I et tre dager langt event i Arkhangelsk har representanter for hele nordvest-Russland ifølge Barents Observer vært samlet for å gi lærere trening i å utdanne elevene sine i «grunnleggende militære forberedelser», inspisere et nybygget lokalt senter for «militaristisk og patriotisk» utdanning og gi utvalgte unger «en dag med spesialstyrkene». Denne omfatter blant annet møter med soldater som har tjenestegjort ved fronten i Ukraina og kurs i droneflyging. «Det er viktig at barna blir ekte patrioter, at de vokser opp til å bli ordentlige menn, at de kan førstehjelp og å engasjere seg i viktige og praktiske aktiviteter som er nyttige i livet», sier en representant for universitetet i Arkhangelsk, medarrangør av eventet, ifølge BO.


FIKK IKKE VITE ALT: Avtroppende nestleder i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Hedvig Moe, har avvist at tjenesten fikk all informasjonen Etterretningstjenesten satt på i forkant av Pride-angrepet i Oslo i fjor. «VG har publisert ganske mye informasjon som forelå før angrepet 25. juni. Det har blitt skapt et inntrykk av at PST hadde den informasjonen. Det hadde vi ikke», sa Moe til avisa fredag. Hun unnlater å svare konkret på hvilken informasjon PST fikk og ikke fikk, men understreker at all informasjon kan være relevant for tjenesten.

VG avslørte tidligere i år at en agent for Etterretningstjenesten, som utga seg for å være IS-leder i chattekanaler på Telegram, i dagene før terrorangrepet fikk vite at islamister planla et terrorangrep i Skandinavia. Etterretningstjenesten har siden sagt at de delte all relevant informasjon fortløpende og uten forsinkelse med PST.


  • Gled en venn med et Filter-abonnement! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, spanderer vi et ekstra årsabonnement du kan gi bort til en venn. Klikk her for å tegne deg (du mottar i etterkant en e-post om hvordan du gir bort gaveabonnementet). 
  • Et abonnement på Filter Nyheter inneholder alle våre eksklusive nyhetsbrev og spalter, pluss vårt månedlige papirmagasin sendt hjem til deg i posten.

SER IKKE PÅ TIDLIGERE USSR-STATER SOM SUVERENE: Det vekker kraftige reaksjoner at Kinas ambassadør til Frankrike i et intervju før helga satte spørsmålstegn ved suvereniteten til tidligere Sovjetrepublikker som ble selvstendige stater på nittitallet. Lu Shaye ble spurt om Kryms status av en fransk tv-kanal og svarte blant annet at halvøya historisk var en del av Russland og at tidligere USSR-stater «ikke har noen faktisk status i folkeretten fordi det ikke foreligger noen internasjonal avtale for å materialisere deres suverene status». Det er komplett uakseptabelt, mener blant annet utenriksministerne i Tsjekkia og Litauen – sistnevnte vil i likhet med sine kolleger i Estland og Latvia kalle Kinas stedlige representanter inn på teppet for en klargjøring. En talsperson for Kinas utenriksdepartement sier Beijing «respektererer suvereniteten, uavhengigheten og den territorielle integriteten til alle land» og stadig stiller seg bak «formålet og prinsippene» i FN-charteret.


EVAKUERER SINE FOLK: Det har i helga pågått hektisk evakuering av diplomater og andre statsborgere av vestlige land fra Sudans hovedstad Khartoum, der det fortsatt pågår harde kamper mellom den regulære hæren og den mektige paramilitære styrken RSF. Både franske, britiske og svenske myndigheter har beskrevet evakueringsoperasjonene som krevende, kompliserte og under tidspress. Innbyggerne i byen, hvorav mange har mistet tilgangen på vann og strøm og ikke har noe sted å flykte, uttrykker frykt og skuffelse over at det internasjonale samfunnet ikke har gjort mer for å få de krigende partene til forhandlingsbordet.

Flere enn 420 mennesker, blant dem 264 sivile, er drept i de ni dagene som er gått siden kampene brøt ut. Over 3700 skal være skadet. Internasjonale anmodninger om å etablere en varig våpenhvile har så langt falt på stengrunn. 


FÆRRE VIL BLI LÆRERE OG JOBBE I HELSEVESENET:  Søkertallene til lærerutdanningene i landet går i år ned hele 21,8 prosent, viser tall fra Samordna opptak. «Dette er de dårligste søkertallene vi har sett i manns minne og (utdanningsminister Ola) Borten Moe tør ikke å si at dette må det gjøres noe med. Det viser at regjeringen ikke ønsker, eller er i stand til, å gjøre noe med problemet», sier leder i Pedagogstudentene, Lars Strande Syrrist, til NRK. Også helsefagene opplever nedgang i år, samtidig som mangelen på helsepersonell er vedvarende høy. 7,5 prosent færre enn i fjor søker seg til slike fag.


Foto: patriot29/Barents Observer


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!