Fredag ettermiddag falt dom i den mye omtalte saken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen, som sto tiltalt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, trusler, å ha diktet opp en straffbar handling og brudd på brann- og eksplosjonsloven.

Like etter klokken 12 ble det klart at Bertheussen dømmes til 1 år og åtte måneder i fengsel. Retten mener at hun står bak samtlige av handlingene i tiltalen, inkludert å ha skrevet «rasisit» på egen husvegg, startet brann i en søppelkasse og sendt trusselbrev til seg selv og ekteparet Tybring-Gjedde.

«Det er sjokkerende, dette. Jeg anker på stedet, uten tvil», sa Bertheussen etter at to tingrettsdommere var ferdige med å lese fra domsavsigelsen. Dommen er dermed ikke rettskraftig.

Selv om tingretten frikjente Bertheussen på tiltalepunktet som handlet om å dikte opp en straffbar handling som egentlig ikke ble begått (begrunnelsen var formalistisk – disse straffbare handlingene ble begått, ifølge tingretten), ble hun kjent skyldig i «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»: