Analyse: Svartedauden er ikke tilbake, men korona-viruset er kommet for å bli

«Pesta i trappa» av Theodor Kittelsen (utsnitt).
  • Anders Skyrud Danielsen er utdannet folkehelseviter og epidemiolog fra Universitetet i Oslo, med en mastergrad i internasjonal folkehelse. Han er i det daglige forskningsassistent ved Kreftregisteret og understreker at han ikke er ekspert på pandemier.

På tirsdagens Debatten valgte NRK å levere litt av et skremmeskudd. Legen og forskeren Gunhild Alvik Nyborg fortalte gjentatte ganger at vi ikke har kontroll, og at covid-19 er mer som pest enn influensa.

Men pest er en bakteriesjukdom med en dødelighet på 30 til 100 prosent uten behandling, som utslettet en tredjedel av befolkingen her til lands.

Influensa er en virussjukdom som infiserer luftveiene og har ført til den mest dødelige pandemien siden industrialiseringa, som smittet omtrent en tredjedel av befolkninga og tok livet av omtrent en prosent av befolkninga her hjemme. Covid-19 er riktignok ikke influensa, men det er i alle fall fall ikke svartedauden.

Vi vet ennå ikke andelen som er smittet

Hovedpoenget i tv-debatten var at norske myndigheter burde forsøke å stanse viruset, og ikke bare bremse spredningen av det. Jeg skal komme tilbake til dette hovedpoenget, men vi må først se grundigere på resonnementet.

Norge ble fremstilt som om vi vil komme i samme situasjon som Italia. Dette stemmer etter all sannsynlighet ikke. Italia oppdaget epidemien først når de begynte få pasienter med behov for intensivbehandling, mens Norge oppdaget tidlig at vi var rammet og var lenge i stand til å isolere personene hjemme og spore opp kontakter for å sette dem i karantene.

Videre sa Nyborg at Oslo er det stedet i verden der antallet smittede øker raskest. Det kan virke slik siden Norge tester veldig mange, og mange som hadde vært på skiferie kom hjem fra områder med vedvarende smitte. Men, for ø...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.