Amnesty: Assad-regimet sendte 5000 politiske fanger i galgen – Indiske it-arbeidere hadde ulovlig tilgang til norsk nødnett (Nyhetsbrev)

Foto: Amnesty International

 

Fabian Stang (H) vil utfordre Michael Tetzschner (H) i kampvotering, Hadia Tajik (Ap) får kjeft av Naturvernforbundet, og i natt er det muntlige rettsforhandlinger før ankeavgjørelsen om Trumps innreiseforbud. Ellers?
MASSEHENRETTELSER: Assad-regimet i Syria skal i hemmelighet ha henrettet minst 5000 politiske fanger i Sednaya-fengselet utenfor hovedstaden Damaskus fra 2011 til 2015. Ifølge en fersk Amnesty-rapport kan tallet ha vært så høyt som 13 000. Fangene ble hengt, ti og ti om gangen, før likene ble dumpet i massegraver, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen. De fleste var vanlige innbyggere som på en eller annen måte ble forbundet med uttrykt støtte til opprøret, mens andre var soldater som hoppet av fra regjeringsstyrkene eller folk som faktisk hadde tatt opp våpen mot regimet. De ufattelige tallene på ofre kommer i tillegg til anslaget på 17 000 utenomrettslige drap i en rapport fra august i fjor.

 

INGEN OVERSIKT: Uten sikkerhetsklarering og gyldig autorisasjon har IT-arbeidere i India i lang tid hatt full tilgang til det norske nødnettet, avslører NRK. (Nødnettet brukes av blant andre politiet, ambulanser, brannvesenet og sykehus og regnes som kritisk infrastruktur.) Direktoratet for nødkommunikasjon vet ikke hvor lenge inderne i Tech Mahindra, i strid med Sikkerhetsloven, har driftet nettet for underleverandøren Broadnet. Direktoratet har heller ikke skjekket  at leverandørene holder avtalen om at driften skal skje i Norge. – Dette er basert på tillit. Det er dessuten vanskelig å gå inn og kontrollere hvem som faktisk har tilgang, sier direktør Tor-Helge Lyngstøl. – Vi ser svært alvorlig på dette. Det er et alvorlig tillitsbrudd mellom staten og leverandøren, sier justisminister Per Willy Amundsen til NRK.

 

DINOSAURER: «Kreasjonistene» i den norske foreningen Skaper, som forfekter at jorda er 6000 år gammel (og bommer med rundt 4,5 milliarder år), prøver å  innføre religiøse forestillinger som pseudovitenskap på norske skoler.  – Skaper er allerede i kontakt med flere skoler om utvikling av undervisningsmateriell. I første omgang vil nok dette dreie seg om tilleggsmateriell for natur og religions-faget. Skaper vil gjerne komme inn i alle skolesammenhenger, men naturlig nok er det i utgangspunktet kristne privatskoler som er nærliggende, sier styreleder Jogeir Lianes (39 år gammel – eller rundt 0,000000039 år, litt avhengig av hvordan man regner). Den kristne Danielsen videregående skole i Bergen er blant skolene som har vist interesse for «alternative fakta» om arkeologi, biologi, geologi og astronomi, skriver avisa Dagen.

 

NO COUNTRY FOR OLD MEN: Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen forsvarer norsk venstreside, Bernie Sanders og Jeremy Corbyn etter oppsparket fra Dagbladet-nestor John Olav Egeland i helga. «Hvis Egeland har noen konkrete eksempler på at dagens norske venstreside viser forakt for liberale friheter eller rettsstatlige prinsipper, kunne det vært interessant å høre om dem. (…) Rettsstaten er rammen som demokratiet og politikken arbeider innenfor og gjennom, men den skaper ikke i seg selv utjevning eller hindrer sentralisering. Det er det politikken som gjør», skriver Braanen i dag.  «Ytre høyre og ytre venstre har – på ett viktig punkt – et ideologisk sammenfall: Forakt eller skepsis når det gjelder liberale friheter», skrev Egeland lørdag.