OPPTØYER I MÜNCHEN: Rundt 5 000 personer gikk ut i gatene i den sørtyske byen München, onsdag, for å demonstrere mot myndighetenes koronatiltak. Ifølge politiet oppførte mange av de fremmøtte seg aggressivt, og én journalist ble angrepet og minst én politibetjent ble hardt skadet i sammenstøtene. Enkelte demonstranter skal ha vist fram insignia for grunnlovsstridige organisasjoner og voldelig motstand. Til sammen elleve personer ble pågrepet etter det som er den siste i en rekke av voldelige motdemonstrasjoner mot koronatiltakene i Tyskland de siste ukene.


VIRKER IKKE MOT OMIKRON: Sykehus i USA roper varsko etter at en mye brukt behandlingsform mot covid-19 viser seg å være mindre effektiv mot omikron-varianten. Behandling med såkalte monoklonale antistoffer har til nå blitt brukt for å forhindre at høyrisiko covid-pasienter utvikler et mer alvorlig sykdomsforløp slik at de må legges inn på sykehus. Nå viser laboratorieforsøk at flere av de vanligste monoklonale antistoff-behandlingene ikke er effektive mot omikron, på grunn av de mange mutasjonene varianten har på piggproteinet. Forskerne bak de foreløpige studiene sier at resultatene de fikk var enda verre enn de fryktet. Dersom resultatene stemmer, står legene plutselig uten et nøkkelredskap i behandlingen av koronapasienter.


VLADIMIR PUTIN anklager NATO for å «plassere missiler på vår dørstokk» i nok en TV-sendt pressekonferanse egnet å eskalere situasjonen i Ukraina. Russland krever garantier for at den vestlige alliansen ikke skal ekspandere østover. Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt sier i et intervju med Klassekampen i dag at USA risikerer å skusle bort muligheten til viktige forhandlinger om sikkerhetsarkitekturen i Øst-Europa når de ikke kommer motparten i møte. «Jeg synes det virker rimelig å tro at Russland faktisk stagger seg dersom Washington er villig til å gå med på noen av disse kravene. Dette er den eneste måten dette eskalerende spillet kan snus på», sier Wilhelmsen.
 


  • Kjenner du noen som hadde satt pris på kvalitetjournalistikk fra Filter Nyheter i det nye året? Vi har en fiks ordning for gaveabonnement du kan kjøpe helt fram til siste-liten. Etter også, faktisk. Abonnementet inkluderer nå Filter MER, en rekke eksklusive nyhetsbrev og spalter.

OG SÅ VAR VI DER IGJEN. I morgen ringes julehøytiden inn, og vi griper anledningen til å ønske deg en god jul og et godt nyttår – og takke for at du har lest Filter Nyheter i 2021.

Vår julehilsen når i år ut til flere enn noensinne.

Jevnt og trutt gjennom året vi har lagt bak oss, ble det flere som følger Filter Nyheter på en eller annen plattform, og leser, deler og diskuterer journalistikken vi produserer.

I 2021 fikk de blant annet avsløringene av hvordan det nyfascistiske partiet Alliansen rekrutterer ungdom på nettet. Av bruken av penger med ukjent opphav i valgkampen. Av nazistproblemet i Vålerenga-miljøet. Av hvordan et lite analyseselskap kan ha misbrukt statlige tilskudd, og blant annet investert i fjellhytte. Av hvordan konspirasjonsteorier om pandemien kan splitte norske familier.

Men det ble også (nok) et år med nedstengte uker og måneder, usikkerhet om pandemiens forløp og effekt på lommebøker og kassaapparater, og påfølgende tilbakeholdenhet hos dem som kjøper avisannonser.

I klartekst: Et år Filter Nyheter var helt avhengige av støttespillere for å holde den lille redaksjonen gående.

Heldigvis er det mange som abonnerer på papirmagasinet, med den siste månedens artikler presentert i en hendig trykksak som kommer i posten. Nytt av 2021 er at vi også har et abonnement til dem som ikke ønsker papirmagasin, men likevel vil støtte Filter. For 70 kroner måned gir vi tilgang til eksklusive spalter og nyhetsbrev – blant annet om politisk ekstremisme, klimakrisa og konspirasjonsteorier, samt en nyhetsoppsummering hver morgen klokka sju.

Når tar imidlertid dette nyhetsbrevet julepause. Måtte freden senke seg også over deg og dine. Snakkes i januar. 2022, bring it on.

Hilsen Filter-redaksjonen