Agenter og pengestøtte: Trudeau advart mot kinesiske påvirkningsoperasjoner

KINA DRIVER ET AGGRESSIVT spill mot det kanadiske demokratiet, sier statsminister Justin Trudeau etter å ha blitt advart av landets etterretningstjeneste om at Beijing drev en storstilt påvirkningskampanje mot valget i 2019. Blant annet skal Kina i skjul ha gitt pengehjelp til minst 11 kandidater og hatt agenter i staben til flere parlamentsmedlemmer. Det er også nylig startet etterforskning av det som omtales som illegale kinesiske politistasjoner i Toronto-området. Disse har blant annet presset kinesere i Canada til å returnere til hjemlandet for straffeforfølgelse.

Samtidig innrømmer den Vladimir Putin-tilknyttede forretningsmannen Jevgenij Prigozjin at han er innblandet i russiske påvirkningsoperasjoner mot valg i USA. «Vi har påvirket, vi påvirker og vil påvirke forsiktig, kirurgisk presist og på vår måte», skryter han i sosiale medier. «Ikke noe vi ikke er klar over», kommenterer Det hvite hus.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.