Abort avkriminaliseres i hele Mexico

Mexicos høyesterett. Foto: ProtoplasmaKid (CC BY-SA 3.0)

MEXICOS HØYESTERETT avkriminaliserer abort i hele landet. Dermed blir prosedyren tilgjengelig i føderale klinikker selv om flere av delstatene fortsatt har lover som forbyr den. Høyesterett slår både fast at kriminalisering av det å avslutte et svangerskap i en tidlig fase er i strid med grunnloven, og at det ikke er lov å straffeforfølge helsepersonell som utfører inngrepet. Avgjørelsen feires som en stor seier av den feministiske bevegelsen i Mexico, som neste år avvikler sitt første presidentvalg der begge kandidatene er kvinner. 

Nyheten kommer etter en rekke latinamerikanske land i det siste har legalisert eller oppmyknet forbud mot abort, på tross av sine sterke katolske tradisjoner – en kontrast til situasjonen i USA, der omgjørelsen av den såkalte Roe v Wade-beslutningen i fjor har ført til kraftige innskrenkelser. The New York Times/AP News

USA FØLGER STORBRITANNIAS avgjørelse om å donere ammunisjon med såkalt utarmet uran til Ukraina. Slike prosjektiler vil dermed kunne brukes av ukrainske styrker i amerikanske tanks på slagmarken om kort tid. Utarmet uran har i motsetning til anriket uran ingen kapasitet til å starte kjernefysiske reaksjoner, men så stor tetthet at prosjektilene lettere trenger gjennom panserplater. Kreml klager over at beslutningen er «inhuman». AFP/Al Jazeera<...>

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.