Den borgerlig-liberale regjeringen har varslet sin avgang, mens «rød blokk» er i flertall i Folketinget. Her er syv ting du må vite om det ferske valgresultatet i Danmark:

1) Frederiksen leder forhandlingene

Mette Frederiksen blir etter alle solemerker Danmarks neste statsminister, men akkurat hvordan det vil skje er usikkert. Socialdemokratiet gikk marginalt tilbake og endte på 25,9 prosent oppslutning, ned 0,4 prosentpoeng fra 2015. Det tilsvarer 48 mandater.

Valgresultatet gjør at den «røde blokken» kan danne flertall uten det grønne Alternativet (som gjør et svakt valg og mister fire av sine ni mandater): Til sammen har Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhetslisten (der bare de to siste ligger til venstre for sosialdemokratene) 91 mandater.

Frederiksen uttalte i går at hun ønsker en ren sosialdemokratisk regjering (og har også tidligere avvist avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussens invitasjon til et samarbeid over midten). Før valget sto hun fast på at partiet hennes vil regjere alene, men i går omtalte hun valgresultatet som en lagseier for alle partiene på «rød» side.