7 ting du må vite om valgresultatet i Danmark

Den borgerlig-liberale regjeringen har varslet sin avgang, mens «rød blokk» er i flertall i Folketinget. Her er syv ting du må vite om det ferske valgresultatet i Danmark:

1) Frederiksen leder forhandlingene

Mette Frederiksen blir etter alle solemerker Danmarks neste statsminister, men akkurat hvordan det vil skje er usikkert. Socialdemokratiet gikk marginalt tilbake og endte på 25,9 prosent oppslutning, ned 0,4 prosentpoeng fra 2015. Det tilsvarer 48 mandater.

Valgresultatet gjør at den «røde blokken» kan danne flertall uten det grønne Alternativet (som gjør et svakt valg og mister fire av sine ni mandater): Til sammen har Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhetslisten (der bare de to siste ligger til venstre for sosialdemokratene) 91 mandater.

Frederiksen uttalte i går at hun ønsker en ren sosialdemokratisk regjering (og har også tidligere avvist avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussens invitasjon til et samarbeid over midten). Før valget sto hun fast på at partiet hennes vil regjere alene, men i går omtalte hun valgresultatet som en lagseier for alle partiene på «rød» side.

2) Valgvinneren vil samarbeide

Det er nemlig det sosialliberale Radikale Venstre og partileder Morten Østergaard som er valgets store vinner. Partiet gikk frem med fire prosentpoeng, opp til 8,6 prosent oppslutning - og fordoblet antall mandater i Folketinget (totalt 16). Østergaard pekte i går kveld på Frederiksen:

«Du får sjansen. Om du vil være med fremover, er opp til deg. Men vi er klare hvis du er klar», uttalte han på valgvaken (men Frederiksen brøt en mangeårige allianse med partiet senest i fjor. Ra...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.