Med to måneder igjen av valgkampen, handler den nå om hvordan USAs sittende president oppmuntrer til voldshandlinger utført av Trumps tilhengere.

President Donald Trump fortsatte mandag kveld amerikansk tid med å bagatellisere og fremme vold i flere ulike uttalelser, samtidig som han legger skylden på Demokratene, Joe Biden og venstresiden for opptøyer og voldshandlinger i USA.

«Det er de på venstresiden som er problemet», sa Trump.

I et intervju med Fox News lanserte han også en konspirasjonsteori om at Biden er marionett for «folk i de mørke skyggene» og snakket om en mystisk fly-last med «bøller i mørke uniformer, svarte uniformer, med utstyr og sånn».

Det siste stammer trolig fra et falskt rykte som sirkulerte på Facebook for en måned siden, der mange Trump-tilhengere delte en skrøne om at et titalls Antifa-ledere i svarte klær hadde blitt flydd inn til delstaten Idaho for å utføre angrep på lokale forretninger. (Angrep som aldri skjedde).

Etter at en bilkolonne av Trump-fans i helga trosset politiets anmodninger og kjørte inn i demonstrasjons-episenteret Portland for å provosere antirasistiske aktivister med Trump-flagg, paintballgevær og pepperspray, hadde presidenten  dette å si: «Det var en fredelig demonstrasjon». «Maling er ikke kuler». Sammenstøt utover kvelden i Portland etter bilkolonnen endte med at en av Trump-tilhengeren ble skutt og drept av en mann som regner seg som militant antifascist i «Antifa».

Mens Joe Biden i en tale i går fordømte alle former for opptøyer og voldsbruk samtidig som han angrep Trump for å helle bensin på bålet, nekter Trump å be sine egne fans om å avstå fra vold.

Etter at den 17 år gamle Trump-tilhengeren Kyle Rittenhouse 25. august endte med å drepe to mennesker og skade en tredje alvorlig da han oppsøkte opptøyer i Kenosha i Wisconsin med et skarpladd gevær, har mange Trump-republikanere forsøkt å framstille hendelsen som selvforsvar, noe som i sin tur har gitt legitimitet til ulike selverklærte «militser» i USA, hvorav noen av de bevæpnede gruppene er høyreekstreme.

I går forsterket Trump selv denne trenden: «Det var en interessant situasjon (…) Han prøvde å komme seg bort fra dem (…) De angrep ham (…) Han ville nok blitt drept», sa presidenten om 17-åringen, som er siktet for ett forsettlig drap, ett uaktsomt drap og et drapsforsøk etter skytingen.

 

I Fox News-intervjuet sammenlignet han forøvrig politiets sju skudd mot ryggen til afroamerikaneren Jacob Blake – årsaken til demonstrasjonene og opptøyene i Kenosha – med hvordan golfspillere kan kløne det ti like ved hullet. «They choke, akkurat som i en golfturnering når de bommer på en putt på tre fots hold», sa Trump om politivolden.


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.