6 ganger Trump bagatelliserte covid-19 før han selv ble smittet

President Donald Trump har i ni måneder møtt koronapandemien med lite kunnskap, høy selvtillit og latterliggjøring av tiltak. Nå har han og kona Melania Trump testet positivt for viruset selv, én måned og to dager før valgdagen. De neste dagene vil vise hvordan han håndterer å drive valgkamp i karantene. Han offentliggjorde smitten på Twitter med ordene «vi vil komme oss gjennom dette SAMMEN». Det er ikke akkurat slik han har ordlagt seg fram til nå.

1) «Siste sving»

Den 10. september snakket Donald Trump til supportere i en flyplasshangar i Michigan, da han hevdet at USA «runder den siste svingen» i landets koronakrise. Dødstallene nærmet seg 200 000. Det er langt høyere dødstall enn noe annet land i verden. Under en pressekonferanse i Det hvite hus dagen etter gjentok han budskapet: «Vi runder den siste svingen, og det skjer mange gode ting». Trump insisterte også på at han ikke lyver for det amerikanske folk om viruset. Uttalelsen kom i kjølvannet av at journalisten Bob Woodward avslørte at presidenten innrømmet å ha bagatellisert pandemien tilbake i mars.

2) «Totalt harmløs»

4. juli uttalte presidenten at «99 prosent av alle tilfellene er totalt harmløse». Hans fremste rådgiver på pandemien, Anthony Fauci, så seg nødt til å imøtegå påstanden. «Det er åpenbart ikke tilfelle». «Jeg prøver å finne ut hvor han har det tallet fra», sa Fauci til Financial Times. Trump skal ha referert til statistikk over antall innlagte pasienter. Helsetopper har siden understreket at det foreløpig ikke er noen god oversikt over hvilke helsemessige konsekvenser som kan komme i kjølvannet av sykdommen, også for personer som ikke har blitt kritisk eller alvorlig syk.

3) «Kan du ta av munnbindet»

Tidlig i mai ba ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.