Trump-apparatet er fredag i høygir for å forsøke å benekte Trump-uttalelsene som er gjengitt i en artikkel fra magasinet The Atlantic som gikk viralt umiddelbart etter publisering.

«Tapere»

Artikkelen handler om hvordan presidenten overfor staben sin ved flere anledninger har brukt ord som «losers» og «suckers» og generelt svært respektløse resonnementer for å beskrive amerikanske militære – levende og døde.

«Taper»-kommentarene rammer både falne soldater, nålevende veteraner i USA og krigsfanger/savnede. Kildene beskriver en president som konsekvent både er kunnskapsløs i grunnleggende krigshistorie og stiller seg uforstående til at han skal bruke tid på å hedre personer som ikke «vant». Ifølge de godt plasserte kildene, framstiller Trump folk som frivillig verver seg i stedet for å tjene penger i det private, som dumme, og skal ved en rekke anledninger ha kalt soldater som har mistet livet eller blitt tatt til fange som «suckers».

«Hvorfor skal jeg dra til den gravlunden? Den er fylt med tapere», sa for eksempel Trump til en person i egen stab, da han i 2018 var bedt om å besøke en 1. verdenskrigs-kirkegård i Paris der mange amerikanske soldater er begravet.

Samme år, da Trump ønsket en militærparade i Washington DC, skal han ha presisert overfor staben at han ikke ville ha veteraner med amputasjoner. «Ingen har lyst til å se det», skal presidenten ha sagt i møtet i Det hvite hus.

Førstehåndsberetningene i Atlantic-artikkelen kommer fra anonyme kilder, men også Associated Press og Washington Post fikk raskt gjengitt tilsvarende historier. Trump benekter hele artikkelen, men påstanden om falske nyheter er lite troverdig i lys av blant annet hans tidligere latterrligjøring av John McCains krigs-fangenskap.

Militæret er et ubehagelig tema for Trump, som slapp unna tjenestegjøring i Vietnam-krigen blant annet ved å påberope seg hælsporer.  (Diagnosen om en benutvekst i foten, fra en lege med bånd til Trumps far, er høyst tvilsom).

– Det er Trump som er taperen

De nye opplysningene om presidentens ordbruk og manglende respekt for de militære han kommanderer, skapte umiddelbart sterke reaksjoner blant både soldater som tjenestegjør nå, blant veteraner og i militærfamilier med flere generasjoner soldater.

På Twitter startet eks-soldaten David Weissman en kampanje der han ba alle andre amerikanske veteraner fra kriger USA har deltatt i å legge ut bilde av seg selv i uniform for å «fortelle Trump hvor mange han har krenket ved å kalle falne soldater tapere». Weissman opplyser at han stemte på Trump i 2016, men har senere blitt ihuga motstander.

Han fikk raskt svar, fra både soldater med bakgrunn i alle forsvarsgrener, pårørende til drepte soldater i Vietnam, Afghanistan og Irak og slektninger til falne i andre verdenskrig:

https://twitter.com/Mekitty4/status/1301758865634025472?s=20

https://twitter.com/UncommonMagpie/status/1301771873206726656?s=20

https://twitter.com/Diamond1Britt/status/1301857638704132096?s=20


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.