59 dager igjen: Eksplosiv artikkel om Trumps soldat-fornærmelser – militære slår tilbake i sosiale medier

Trump-apparatet er fredag i høygir for å forsøke å benekte Trump-uttalelsene som er gjengitt i en artikkel fra magasinet The Atlantic som gikk viralt umiddelbart etter publisering.

«Tapere»

Artikkelen handler om hvordan presidenten overfor staben sin ved flere anledninger har brukt ord som «losers» og «suckers» og generelt svært respektløse resonnementer for å beskrive amerikanske militære – levende og døde. «Taper»-kommentarene rammer både falne soldater, nålevende veteraner i USA og krigsfanger/savnede. Kildene beskriver en president som konsekvent både er kunnskapsløs i grunnleggende krigshistorie og stiller seg uforstående til at han skal bruke tid på å hedre personer som ikke «vant». Ifølge de godt plasserte kildene, framstiller Trump folk som frivillig verver seg i stedet for å tjene penger i det private, som dumme, og skal ved en rekke anledninger ha kalt soldater som har mistet livet eller blitt tatt til fange som «suckers». «Hvorfor skal jeg dra til den gravlunden? Den er fylt med tapere», sa for eksempel Trump til en person i egen stab, da han i 2018 var bedt om å besøke en 1. verdenskrigs-kirkegård i Paris der mange amerikanske soldater er begravet. Samme år, da Trump ønsket en militærparade i Washington DC, skal han ha presisert overfor staben at han ikke ville ha veteraner med amputasjoner. «Ingen har lyst til å se det», skal presidenten ha sagt i møtet i Det hvite hus. Førstehåndsberetningene i Atlantic-artikkelen kommer fra anonyme kilder, men også Associated Press og Washington Post fikk raskt gjengitt tilsvarende historier. Trump benekter hele artikkelen, men påstanden om falske nyheter er lite troverdig i lys av blant annet hans tidligere latterrligjøring av John McCains krigs-fangenskap. Mili...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.