Dette bør du få med deg før uka starter for alvor.

 

Overgrep mot prestene
Det er prestene som er ofre når det kommer til Kirkens syn på homofile i 2016, om man skal tro Den luthersklæstadianske menigheten i Tromsø. «Vi føler det som et overgrep mot dem som skal tjenestegjøre i kirka. Vi er bekymret for om de vil presses til å handle mot sin egen samvittighet», sier menighetsleder Øystein Pettersen om vedtaket om likekjønnet vigsel,ifølge Nordlys (abonnement). Han siterer bibelverset der homofili er «skammelig utukt» og «villfarelse» for å understreke at Kirkerådets vedtak er «et svik mot Skriften». Forøvrig skriver Dagen at hele 4200 personer har meldt seg ut av Den norske kirke så langt i år.

 

Mot riksrettssak
Brasils president Dilma Rousseff fikk i natt et overveldende flertall mot seg i underhuset i kongressen, og er bare ett steg unna riksrett i korrupsjonskomplekset som ryster landet. Da resultatet ble klart ropte Rouseffs støttespillere i kongressen «kupp, kupp, kupp!», ifølge The Guardian. Nå trengs det bare simpelt flertall i senatet i mai før Rouseff blir suspendert i et halvt år, mens granskningen av henne går til komitébehandling. Når resultatet i så fall blir lagt fram for senatet, må det to tredeler til for å avsette presidenten for godt.

 

Obskøniteter mot sensur
Angela Merkel får hard medfart for å nedprioritere ytringsfriheten etter Tyrkias krav om at satirikeren Jan Böhmermann skal strafferforfølges for «fornærmelser mot en utenlandsk statsleder». For det var nettopp denne lovparagrafen komikeren tok for seg da han leste opp et dikt på tv-kanalen ZDF (video her), om Erdogan som puler geiter og har oralsex med hundre sauer mens han ser på barneporno og banker opp minoriteter. Stuntet var satire over at den tyrkiske presidenten for to uker siden ba Merkel forfølge en sang fra en annen tysk tv-kanal, om at den tyrkiske presidenten er udemokratisk og kaster journalister i fengsel.  Nå har Erdogan og Merkel gitt komikere verden over vann på mølla – blant annet i Danmark:


Neda-saken avgjort

Norges Høyesterett har avvist anken om Neda Ibrahim, hennes foreldre og tre yngre søsken som ble tvangsreturnert til Jordan i juni 2013 etter ti år i Norge. Dermed er det ikke flere muligheter for familien i det norske rettssystemet.

 

Snart eks-minister
Lite tyder på at Mehmet Kaplan (MP) har mye mer enn én dag igjen som svensk boligminister. Regjerings- og miljøpartikollegaen Gustav Fridolin kansellerte i morges det offisielle programmet sitt, i likhet med nestleder Åsa Romson og Kaplan selv. Ministeren var på tynn is etter at det ble kjent at han i fjor hadde spist middag med tyrkiske fascister, så gravde mediene i tillegg opp en uttalelse fra 2009 der Kaplan sammenligner Israels behandling av palestinere med Nazi-Tysklands håndtering av jøder på 1930-tallet.

Redigert: Klokka 12.30 kom meldingen om at Kaplan går av som minister.

 

God lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

 

PS: Dette er en versjon av nyhetsbrevet som du kan få (gratis) på epost hver formiddag.