50 DAGER IGJEN: Derfor har Biden hyret hundrevis av advokater

Mens de to to storpartiene i USA bruker svimlende beløp og enorme mannskaper på selve den politiske valgkampen, forbereder de seg også på å utkjempe deler av den i rettssalen. Joe Bidens leir har for lengst hyret to tidligere regjeringsadvokater og et enormt antall andre jurister i hele USA – det største teamet noensinne for en valgkamp. Ifølge New York Times er det snakk om hundrevis av advokater bare på denne siden. (Så tidlig som i juli hevdet Bidens folk å ha 600 advokater klare fordelt på samtlige delstater). Dette er del av Demokratenes forberedelser til advokat-krig med Republikanerne om alt fra valglokaler til selve opptellingen og (ved Biden-seier) antatte valgjuks-anklager fra Trump. Den ekstraordinære opptrapping av antallet advokater som kan løpe til retten med innsigelser på ulike stadier i valgprosessen er ifølge Bidens stab nødvendig blant annet fordi Trump begynte å så tvil om legitimiteten allerede før valgkampen startet. Særlig stort potensiale for tvister ligger i forhåndsstemming via posten, som skjer i stort omfang for første gang i flere delstater på grunn av koronasituasjonen. Allerede pågår det i flere delstater rettslig tautrekking om valggjennomføringen. Ett eksempel er Florida, der en ankesak om å gjøre det enklere for tidligere straffedømte å stemme, gikk i Demokratenes disfavør i forrige uke. Det er altså femti dager igjen til siste valgdag – men 3. november blir slett ikke slutten på dramaet hvis marginene er små nok til at USA må vente på forsinkede opptellinger, omtelling eller strid rundt forkastede stemmer.

Ingen store endringer – og det begynner å haste for Trump

Meningsmå...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.