5 ting du må vite om krisen på grensa mellom Tyrkia og Hellas

Flere tusen flyktninger og migranter har den siste uka forsøkt å ta seg over grensa fra Tyrkia til Hellas – og scenene fra den nordlige Evros-regionen har tidvis vært voldsomme. Meldinger om at greske grensevakter skal ha skutt og drept én person er imidlertid ikke bekreftet, men det er på det rene at myndighetene har mobilisert kraftig:

  • Tidligere denne uka hevdet greske myndigheter at de så langt har hindret over 37 000 mennesker fra å ta seg inn i landet, samtidig som de har bestemt at det ikke lenger er mulig å søke asyl (dette gjelder i første omgang i én måned).
  • På motsatt side av grensa har tyrkerne innkalt store politistyrker for å motvirke at flyktningene og migrantene sendes tilbake, samtidig som det er liten tvil om at president Recep Tayyip Erdogan har lagt til rette for at de tar seg mot grensa.
https://twitter.com/g_christides/status/1233646049450917888 Hva er det som egentlig skjer? Her er fem ting du må vite om bakteppet:

1. Hvordan begynte det?

Det var torsdag i forrige uke at tyrkiske myndigheter først signaliserte at de ikke lenger ville hindre flyktninger i å ta seg fra Tyrkia og videre inn i Europa. Tyrkia huser for øyeblikket nær 3,7 millioner flyktninger fra Syria, i tillegg til rundt 400 000 fra land som Irak og Afghanistan. Erdogan er den siste uka blitt beskyldt for å drive «utpressing»: Den franske utenriksministeren mener at Erdogan bruker flyktningstrømmen til å tvinge fram europeisk støtte til krigføringen i Syria. Også Norges utenriksminister Ine Marie Søreide har vært svært kritisk. I Syria kjemper tyrkerne på opprørernes side mot Russland og det syriske regimet i Idlib-provinsen (de inngikk i g...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.