5 ting å følge med på: Her er professorens enkle guide til statsbudsjettet

Handlingsregelen, de mange støtteordningene for næringslivet, det intergenerasjonelle perspektivet, den omdiskuterte formuesskatten og størrelsen på det hele. Jo, det er mye interessant med statsbudsjettet, selv i et ekstraordinært pandemiår der pengene virker å renne ut av statskassa.

– Og onsdag morgen klokken 10 kommer regjeringens forslag, økonomiprofessor Gisle James Natvik ved BI. Hva blir egentlig det mest spennende?

– Kanskje hvor mye penger de har tenkt å bruke? Jeg har sett at de planlegger 25 milliarder til koronatiltak, men er litt usikker på hva de mener med koronatiltak her. Dette kan være alt og ingenting. Er det sånn å forstå at de skal bruke 25 milliarder mer enn handlingsregelen sier? Det er i så fall oppløftende, fordi det er tilbakeholdent. Jeg hadde egentlig trodd at de ville dra på med mye mer enn det. Og jeg håper at de planlegger for et strammere budsjett.

«Rart» at regjeringen vil prioritere formuesskatt nå

– På grunn av koronaen har jo milliardene flommet i år. Da blir kanskje ikke statsbudsjettet så interessant? – Det går litt i ett. Men det er spennende å se hva de planlegger av støtteordninger for næringslivet. Tilskuddsordningene er jo blitt en slags ny normal. Men jeg er nysgjerrig på om de har tenkt å kutte ned. Dette handler jo også om utvidelsen av dagpengeordningen og kompensasjonsratene for permitterte, men jeg mener det er gode grunner til å drive med forholdsvis raus inntektssikring av husholdninger. Jeg er mer skeptisk til inntektssikring av bedriftene. Natvik mener det er en fare for at kapitaleiernes tap blir sosialisert, forstått som at fellesskapet må ta kostnaden. I normale tider tjener jo kapitaleierne gode penger mot at de bærer makroøkonomisk risiko. En pandemi er nettopp en slik risiko. – Og det alle snakker om i år er jo formuesskatten, som Høyre aller helst vil fjerne helt (men

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.