5 punkter: Derfor gir presidentvalget i Polen grunn til bekymring

Kamp mot homofiles rettigheter, bred støtte fra statlig kringkasting, angrep på uavhengige domstoler og et godt timet besøk hos Donald Trump?

Jo, det var høyrepopulisten Andrzej Duda (48) som forrige søndag ble gjenvalgt til president i polariserte Polen med knapp margin.

Duda har vært president siden 2015 og har sin støtte fra det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som har sittet i regjering like lenge.

Presidentvalgkampen vant Duda med 51,2 prosent av stemmene i tett konkurranse med den liberale og EU-vennlig Rafal Trzaskowski, ordfører i hovedstaden Warszawa.

Presidentens makt i Polen er begrenset, men vedkommende har mulighet til å legge ned veto mot lovforslag. Nå blir Lov- og rettferdighetspartiet sittende med bukta og begge endene i over tre år til. Her er fem grunner at populistens seier gjør mange bekymret:

1) Mener rettigheter for LHBT-personer er en «ideologi» mer skadelig enn kommunisme

Katolske Polen har i dag lavest score blant alle EU-land på den såkalte regnbue-indeksen, som utarbeides av organisasjonen ILGA Europe. Lov- og rettferdighetspartiet og president Andrzej Duda gjør ikke saken bedre for landets homofile: Under en valgkamptale i byen Brzeg i midten av juni, snakket Duda om hvordan besteforeldregenerasjonen i Polen hadde nedkjempet kommunismen bare for å bli møtt med «en ideologi» som er «enda mer destruktiv mot mennesket». – Det var bolsjevisme. Det var indoktrinering av barn. I dag er det også forsøk på å dytte en ideologi på oss og våre barn. Den er annerledes, den er helt ny, men det er ny-bolsjevisme, sa Duda om kampen for LHBT-personers rettigheter. Noen...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.