De enorme skogbrannene på vestkysten i USA har herjet i flere uker, tatt livet av minst 27 mennesker, utradert småby-bebyggelse, svidd av millioner av mål med skog, og innhyllet storbyer som San Francisco i røyk som er synlig fra store deler av USA.

I går ble katastrofen endelig valgkamptema for alvor.

President Donald Trump har fått kritikk for å knapt nevne den dramatiske situasjonen offentlig, men i går var han en snarvisitt i California på samme dag som Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, var i delstaten.

Mens myndighetene knytter omfanget av skogbrannene til klimaendringer, skyldte Trump på dårlig arbeid fra skogvesenet. Da han ble utfordret av Californias minister på området Wade Crowfoot, om oppvarming/tørke som bakenforliggende årsak, forløp det slik:

– Det kommer til å bli kaldere igjen, bare vent, sa Trump.

– Jeg skulle ønske vitenskapen var enig med deg, svarte Crowfoot.

– Vel, jeg tror ikke vitenskapen vet, egentlig, sa Trump.

Biden holdt på sin side en tale der han kalte Trump en «klimabrannstifter».

 – Hvis vi får fire nye år med Trumps klimafornekting, hvor mange forsteder vil brenne ned i skogbranner? Hvor mange forstadsnabolag vil gå med i flom? Hvor mange forsteder vil bli blåst bort av superstormer? 

New York Times oppsummerer dagen med at den «viste skarpe forskjeller mellom de to kandidatene: en sittende president som lenge har avfeid klimaendringer som en svindel og reversert klimareguleringer – og en utfordrer som har foreslått intensiv innsats for å bremse utslipp av drivhusgassene som knyttet til det stadig mer ekstreme været».

Det er 49 dager igjen til valglokalene stenger i presidentvalget.