Siden alt tydeligvis handler om hvorvidt du er på den ene eller den andre siden i USA, blir alt fra helt harmløs, til potensielt svært skadelig oppførsel polarisert. Smitteverntiltak tilhører siste kategori. Der Joe Biden sitter i huset sitt og «taler til folket» via webkamera for sin egen og alle andres sikkerhet, snakker Donald Trump til folk i store ansamlinger der det demonstrativt ikke brukes munnbind.

Det har blitt så politisert at det gir komiske utslag på begge sider:

Demokratene: «Keep back!»

Blant demokratene er det så vidt aksebtabelt å lette på munnbindet for å ta noen slurker vann, og skal du gjøre det, så må du vente deg bort fra de andre, ifølge kilder i kampanjestaben som Politico har snakket med.

Biden, hans nestkommanderende Kamala Harris og deres nærmeste stabsmedlemmer, testes flere ganger ukentlig. Under Bidens «offentlige» besøk rundt om i landet blir pressen henvist til skarpt definerte sirkler i hvitt. Tilsvarende får andre gjester beskjed om hvor de skal stå ved hjelp av klistremerker, som de stabsansatte har målt og satt opp god tid i forveien.

«(Biden) opererer i en boble gjennomtrukket av antibac, inni boblen som er presidentkampanjen», skriver nyhetsnettstedet for politisk journalistikk. Alt for at den 77 år gamle presidentkandidaten skal holde seg koronafrisk – og for å «lede» landet med eksempelets makt.

De gangene Biden uunngåelig glemmer seg, og nærmer seg antibac-bobleveggen, som på et nylig arrangement i byen Wilmington i Nord-Carolina, er de stabsansatte der straks, forteller Politico: «Six feet! Six feet!», og i Wisconsin, mens Biden var midt i en setning: «Keep back!»

Republikanerne: Store innendørs-arrangementer uten maske

Donald Trump, som har spilt en hovedrolle i å politisere smittevern, driter i det. Han ignorerer lokale delstatsbestemmelser for maksimalt antall i forsamlinger, blant annet i Michigan og Nord-Carolina, to viktige vippestater. Trump refererer stadig til Biden-kampanjens nitidige smittevernhåndtering: «Det gir ham en følelse av sikkerhet», uttalte Trump på et valgkamparrengement i Latrobe, Pennsylvania. «Hvis jeg var en psykiater, ikke sant, så ville jeg sagt at denne fyren har noen store problemer».

Sist søndag valgte Trump å arrangere sitt første innendørs arrangement siden juni, og brøt med det både egne føderale pålegg, samt delstaten Nevadas regler.

Kritikerne: Tar Biden oss for gitt?

Selv om det store flertallet av demokrater støtter grundige smitteverntiltak, og mener det ville være veldig skadelig for Bidens omdømme å skulle hoppe etter Trump hva gjelder valgkampmøter, får Biden også kritikk.

Siden kampanjen sterkt begrenser antall folk som får delta på arrangementer, deribalnt fra pressen, er mange medier henvist til å bruke sitatene fra de få reporterne som er tilstede på arrangementene. Slik kan Biden-kampanjen lettere kontrollere budskap og profil, mener kritikerne.

Terrance Warthen fra vippestaten Wisconsin reagerte på at Biden avlyste besøket til byen Milwaukee. Han kunne i det minste rullet gjennom byen med buss! «Tar han Wisconsin for gitt?» spør hun Politico.

«Det er sånn vi må gjøre det i en Covid-verden», svarte Kamala Harris.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.