• Mexico registrerte 2 585 drap i mars – det høyeste månedlige tallet siden rapporteringen begynte i 1997. 2020 er med det på god vei til å slå fjorårets mørke drapsrekord. Utviklingen forklares med at landets politiressurser brukes på å håndtere pandemien, mens det for narkotikakartellene ikke er noe stans i aktiviteten og rivaliseringen om attraktive landområder.

 

  • Kina har en nasjonal sørgemarkering for Covid-19-ofre med tre minutters stillhet. Over tre tusen mennesker døde av sykdommen i Kina.

 

  • Amerikanske myndigheter anbefaler nå befolkningen å bruke tørklær eller hjemmelagede munnbind – ikke medisinske munnbind – for å hemme spredningen av smitte. Bruk er frivillig, og president Donald Trump gjorde det klart at han anser det rart om han skulle bruke det selv, i sine møter med statsoverhoder og andre.

 

  • Tyskland har anklaget amerikanske myndigheter for «moderne piratvirksomhet» fordi Trump har beordret amerikanske selskap å produsere smittevernsutstyr for landet – også om fabrikken ligger i utlandet. En forsendelse masker fra Kina som skulle til Tyskland, ble omdirigert til USA.

 

 

  • Den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro fortsetter å undergrave innsatsen for å kontrollere spredningen av koronavirus i Brasil, sist ved å kritisere strandforbudet innført av guvernør, Wilson Witzel i 17 millioner-byen Rio de Janeiro, som Bolsonaro kalte «diktatoriske» grep.

 


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.