I et målrettet rakettangrep i Irak natt til fredag tok USA livet av Irans general Qasem Soleimani, som i over 20 år har vært sjef for Quds-styrken i Revolusjonsgarden. Også en av Irans viktigste håndlangere i Irak, sjiamilits-lederen Abu Mahdi al-Muhandis, ble drept i angrepet.

Soleimani var lederen for Irans hemmelige operasjoner og etterretningsapparat, inkludert oppbygningen og støtten til lokale væpnede grupper som tjener Irans sak i en rekke land. Samtidig var generalen regnet som en av regimets aller mektigste personer, og ayatollah Ali Khamenei truet fredag med en voldsom hevn etter Soleimanis «martyrdød»:

Donald Trump, som beordret angrepet på Soleimani og nå er hovedperson i en eskalerende internasjonal krise samtidig som han skal stilles for riksrett hjemme i USA, har på sin side bare tvitret et amerikansk flagg så langt:

Ingen eksperter kan forutsi hvordan Irans motangrep vil arte seg, men her er noen av de første reaksjonene på Twitter fra Midtøsten-kjennere, journalister og myndighetspersoner som gir et bilde av spenningsnivået:

Hva blir Irans respons?

En av president Hassan Rouhanis viktigste rådgivere henvendte seg i formiddag direkte til Donald Trump med en trussel om at han vil måtte «betale en høy kostnad» for å ha «krysset en rød linje»:

Forsvarsministeren i Iran supplerer med å love en «knusende respons». Her er en tråd med antagelser fra eksperthold om hva det kan bety:

Også journalist, Joyce Karam, spesialist på USAs midtøsten-politikk, peker på en rekke skremmende scenarioer for iranske hevnangrep – mot alt fra militærbaser til europeiske mål:

Journalister som følger Libanon tett frykter attentatet i Irak er «fyrstikken» som vil få landet til å eksplodere:

Philip Smyth, ekspert på sjia-militsene i regionen, understreker at det ikke er opplagt at Irans angrep vil komme med en gang. De kan også velge å bruke tid på en mer sofistikert hevn som ikke kan spores direkte til Teheran:

Mange i Irak frykter for hvordan reformtilhengere og andre irakere vil rammes når landet blir brukt til full konfrontasjon mellom USA og Iran:

Hva er Trumps strategi?

Iran-kjenneren Adam Weinstein hadde kanskje nattas ærligste analyse:

Samantha Power, USAs tidligere FN-ambassadør (under Obama), mener situasjonen er ekstra farlig fordi Trump har gitt Iran-ekspertene han hadde tilgjengelig sparken, og har hindret planverk for ulike alternativer i en slik krise:

Powers motsats er Nikki Haley, tidligere FN-ambassadør utnevnt av Trump, som mener alle burde juble over at Trump har sørget for at en «erketerrorist med amerikansk blod på hendene» er død.

https://twitter.com/NikkiHaley/status/1212929916221698049?s=20

Kelly Magsamen var en av dem som hadde ansvaret for Iran i USAs nasjonale sikkerhetsråd under Obama og W. Bush. «Gud hjelpe oss alle», skriver hun:

De fleste analytikere spør seg nå om Trump-administrasjonen i det hele tatt tenkte gjennom hvor uforutsigbart og blodig krisen kan utvikle seg før angrepet ble satt i gang. Den amerikanske statsviteren og aviskommentatoren Brian Klaas er blant dem som mener Trumps team neppe er i stand til å håndtere det som kommer:

Iran-ekspert Ilan Goldenberg betegner dette som den mest alvorlige dagen i Trumps presidentskap så langt:

Demokratenes senator Chris Murphy mener Pentagons påstand om at anslaget mot Soleimani skjedde for å hindre kommende iranske angrep, klinger hult:

Professor Nicholas Burns, som var toppdiplomat under George W. Bush,  tviler også på at Trump har tatt stilling til «de neste 15 trekkene på sjakkbrettet».

CNNs ledende sikkerhetspolitikk-reporter, Jim Sciutto, peker på at det i USA finnes mange som er direkte berørt av angrep beordret av Soleimani i løpet av Irak-krigen:

Han påpeker også at USA aldri har stått i denne situasjonen tidligere.

Den Trump-kritiske journalisten Julia Ioffe fokuserer på at Trumps tilhengere i USA tidligere har applaudert for hans underminering av diplomatiet, etterretningsvesenet og militære ledere, og at Trump neppe blir mindre populær av å mangle en plan for fortsettelsen:

Storbritannias statsminister Boris Johnson fikk ikke noe forvarsel av Trump før raketttangrepet, ifølge The Suns politiske redaktør:

John Bolton, som var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fram til han fikk sparken i september i fjor, er kjent som en mangeårig tilhenger av storstilte militære angrep mot Iran. I dag benyttet han anledningen til å hisse til debatt om «regimeendring» ved hjelp av amerikansk intervensjon:

…samtidig mener FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser at attentatet på Soleimani og den irakiske militslederen «mest sannsynlig er brudd på internasjonal lov inkludert menneskerettighetene»:

Terrorgeneral og helteskikkelse

Professor Vali Nasr, ekspert på Midtøsten og sjia-islam, forteller at Soleimani har vært en «kulthelt» både internt i Irans revolusjonsgarde og i de utenlandske militsene han samarbeidet med. Dermed vil lederskapet i Iran være under et enormt press for en tydelig hevn mot USA:

Den tidligere Teheran-korrespondenten Arron Merat har fulgt med på Soleimani i lang tid og mener innflytelsen og makten han hadde i regionen knapt kan overvurderes:

Journalist Michael Weiss påpeker at få vanlige folk hadde hørt om Soleimani for noen få år tilbake, men i etterretningskretser har han lenge vært regnet som den mektigste militære edderkoppen i hele Midtøsten og  sammenlignet med noen av de mest slu og hensynsløse skurkene fra spion-romaner og -filmer:

Flere kommentatorer peker på at krigshaukene ikke har dekning for påstander om at det iranske folk jubler for attentatet på Soleimani, som antas å ha vært den mest populære maktpersonen i landet:

Samtidig påpeker den kjente iranske menneskerettighetsaktivisten Masih Alinejad (i eksil i USA), at mange iranere også ser på den beryktede Quds-sjefen som en farlig krigshisser og husker ham fra han var med på å slå voldelig ned på fredelige demonstrasjoner i Iran.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1212915124664782848?s=20

Det iranske regimet forsøker på sin side å skape inntrykket av at hele folket sørger over tapet av generalen. Da nyheten om angrepet ble kjent, ble alle statskontrollerte tv-sendinger kuttet til fordel for islamsk bønn over bilder av Soleimani:

Tv-kanalene kunne etterhvert også vise hvordan titusener av svartkledde sørgende tok til gatene i generalens hjemby, ett av grepene for å styrke folkelig støtte til regimet:

https://twitter.com/aldin_ww/status/1213050405346783233?s=20