«Gud hjelpe oss alle»: 39 tweets som beskriver krisen etter at Trump drepte Irans viktigste general

I et målrettet rakettangrep i Irak natt til fredag tok USA livet av Irans general Qasem Soleimani, som i over 20 år har vært sjef for Quds-styrken i Revolusjonsgarden. Også en av Irans viktigste håndlangere i Irak, sjiamilits-lederen Abu Mahdi al-Muhandis, ble drept i angrepet. Soleimani var lederen for Irans hemmelige operasjoner og etterretningsapparat, inkludert oppbygningen og støtten til lokale væpnede grupper som tjener Irans sak i en rekke land. Samtidig var generalen regnet som en av regimets aller mektigste personer, og ayatollah Ali Khamenei truet fredag med en voldsom hevn etter Soleimanis «martyrdød»: https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212995728395636736?s=20 Donald Trump, som beordret angrepet på Soleimani og nå er hovedperson i en eskalerende internasjonal krise samtidig som han skal stilles for riksrett hjemme i USA, har på sin side bare tvitret et amerikansk flagg så langt: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212924762827046918?s=20 Ingen eksperter kan forutsi hvordan Irans motangrep vil arte seg, men her er noen av de første reaksjonene på Twitter fra Midtøsten-kjennere, journalister og myndighetspersoner som gir et bilde av spenningsnivået:

Hva blir Irans respons?

En av president Hassan Rouhanis viktigste rådgivere henvendte seg i formiddag direkte til Donald Trump med en trussel om at han vil måtte «betale en høy kostnad» for å ha «krysset en rød linje»: https://twitter.com/hesamodin1/status/1213043429892116480?s=20 Forsvarsministeren i Iran supplerer med å love en «knusende respons». Her er en tråd med antagelser fra eksperthold om hva det kan bety: https://twitter.com/ilangoldenberg/status/12129388151...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.