• Norge følger etter land som Saudi-Arabia og Russland, og kutter i oljeproduksjonen for å få oljemarkedet i balanse. – Det betyr ingenting for oljemarkedet. Men det er en dugnad og det er viktig at man er med å bidra, sier oljeanalytiker Helge Martinsen i DNB Markets til E24. Årsaken til at kuttet har lite betydning, er at det av ulike årsaker kun kuttes en femdel av det oppgitte kuttet i praksis.

 

  • Konkursfrykten avtar i norske bedrifter. For en måned siden fryktet 32 prosent av bedriftene i landet konkurs. Nå er andelen som frykter at de går dukken 19 prosent, ifølge en NHO-undersøkelse. Frykten er størst på Svalbard og i Oslo, med henholdsvis 40 og 23 prosent, ifølge NTB.

 

  • Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NTB at helsemyndighetene nå tror koronasyke blir immune, men at det er usikkert hvor lenge immuniteten varer – om det er snakk om uker, måneder eller år, og om det spiller en stor rolle om man har hatt en alvorlig sykdom eller en lett sykdom. WHO advarer land om å lene seg på at de har flokkimmunitet. Organisasjonens undersøkelser viser at antallet mennesker som har antistoffer, selv i områder med kraftig utbrudd, er svært lavt.

 

  • Kriteriene for testing er nå slik at alle som har symptomer på covid får test i Norge.

Utlandet:

  • Michael Ryan, sjef for WHOs helsekriseprogram, sier Sverige representerer «en fremtidig modell» for å takle virusets tilstedeværelse, og sikter til at den svenske staten «stolte på at innbyggerne selv innførte tiltak». «Hvis vi ønsker å komme tilbake til et samfunn hvor vi ikke har lockdown, så må samfunnet kanskje tilpasse seg for en lang periode hvor fysiske og sosiale forhold med hverandre blir kontrollert at virusets tilstedeværelse, sa Ryan, og la til at det kan være lekser å lære fra deres svenske kolleger.

 

  • Sør-Korea rapporterte torsdag om null nye, innenlandske koronavirus-tilfeller for første gang siden toppen den 29. februar, ifølge landets smittevernbyrå KCDC. De fire nye smittede er alle importerte tilfeller. Totalt antall smittede er nå 10 765, antall døde er 247.

 

  • Japan ventes å utvide landets unntakstilstand i ytterligere en måned, etter at statsministeren, Shinzo Abe, beskrev koronavirusutbruddet som «alvorlig».

 

  • Sør-Afrikas koronasmittede passerte 5000-merket i dag etter det største hoppet på et døgn til nå med 354 nye tilfeller, viser tall fra helsedepartementet. Antall døde har passert hundre.

 


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.