India har forsøkt  å «stenge» et land med 1,3 milliarder innbyggere. Den brå innføringen av tiltakene fungerer ikke etter hensikten: I Delhi ble bussterminalene i går oversvømt av titusenvis av fattige arbeiderehjemmehørende i andre deler av landet som forsøker å ta seg ut av hovedstaden i frykt for å sulte i hjel. Svært mange hjemløse forflytter seg nå til fots i store folkemengder etter at mye av transportnettet er stengt ned som del av tiltakene. Myndighetene har etterhvert satt opp hundrevis av busser for å få kontroll på situasjonen, omgjort skoler til herberger, og lovet at hovedstaden er i stand til å holde 400 000 gjestearbeidere med mat, men kaoset har fortsatt gjennom helga.
Ellers:

  • Spania (5700 døde):  Statsminister Pedro Sánchez stenger alle «ikke-essensielle» arbeidsplasser fram til 9. april (og trolig lenger): Kun de som er ansatt i matbutikker, apotek, helsevesen, veterinærer, optikere, pressen, bensinstasjoner, tobakksutsalg (!), IT-leverandører, dyrebutikker og renserier får gå på jobb utenfor hjemmet. Samtidig opplever ansatte i helsevesenet og butikker å bli kjeftet opp, til og med spyttet etter, av sinte spanjoler som står på balkongene sine og tror de forbipasserende bryter karantenereglene.
  •  Finansministeren i den tyske delstaten Hessen, Thomas Schäfer, ble i går funnet død etter at han trolig tok sitt eget liv. Det er Schäfer som har frontet økonomiske redningspakker i blant annet Tysklands finanshovedstad Frankfurt.
  • Donald Trump ser ut til ha gått tilbake på den plutselige beskjeden om en mulig føderalt pålagt karantene for New York, som på ingen måte var avklart med delstatens guvernør.
  • Italia passerte i går 10 000 døde i epidemien, men kurvene kan være nær toppen i denne omgang – både antallet registrerte døde og antallet nye tilfeller var lørdag lavere enn dagen før. Samtidig stålsetter de fattigere regionene sør i landet seg for hva som kan skje om de blir rammet med full tyngde.
  • Papirløse gjestebeidere i Libanon (rundt 250 000 personer) som drar til sykehus for å teste seg for koronaviruset, blir enten avvist, eller tilbudt test mot en uoverkommelig høy pris. Et sykehus i Beirut bekrefter praksisen overfor Al Jazeera.
  • Staben til Angela Merkel uttalte i går at det ikke er aktuelt for Tyskland å revurdere sin korona-«lockdown» før tidligst 20. april, altså en uke  etter neste milepæl i Norge.
  • Også i Danmark spekulerer nå ekspertene på om nedtrapping av tiltakene vil starte med å åpne skoler igjen – men myndighetene gir heller ikke der noe anslag på når det kan skje.
  • Sverige får internasjonal oppmerksomhet som et av landene med en strategi som skiller seg markant fra både nabolandene Norge og Danmark og de fleste andre vestlige land.
  • Joe Bidens valgkampstab studerer nå hvordan folk stemte under Spanskesyken i 1918 for å finne ut hvordan de skal håndtere den absurde situasjonen, der forberedelsene for å slå Trump i november nå skjer fra hjemmekontor. – Hver eneste ting som skjer nå er noe vi aldri har sett lignende til i tidligere valgkamper, sier en av rådgiverne.

Har du forresten fått med deg de beste artiklene fra Filter Nyheter denne uka?

Dette er et nyhetsbrev du under korona-krisen kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.