USA passerte i går kveld en ny, dyster milepæl: 100 000 registrerte smittede – toppen av et isfjell som allerede gjør at kapasiteten er sprengt på flere intensivavdelinger. Flere enn 1500 mennesker er døde i det som bare er starten av epidemien. New York får mest oppmerksomhet, men krisen eskalerer i en lang rekke storbyer og delstater. Samtidig har president Trump – ansvarlig for den svært sendrektige responsen på krisen – nå offisielt signert Kongressens redningspakke for økonomien på svimlende to billioner dollar og  beordret General Motors til å produsere respiratorer. For langlesning, få med deg denne fra The Atlantic om hvordan dette kan gå.

Ellers:

 • I Finland har riksdagen godkjent å stenge av hele fylket rundt hovedstaden Helsingfors for både inn- og ut-reise for å hindre spredning av viruset til resten av landet. Hastevedtaket trådte i kraft ved midnatt, med et høyt antall politisperringer som nå bare slipper igjennom personer som har tungtveiende grunner til å forflytte seg.
 • I Iran skal tusenvis av mennesker være syke og opp til 300 døde etter å ha drukket metanol, basert på en utbredt oppfatning om at det beskytter mot viruset.
 • Frankrikes president Emmanuel Macron retter indirekte kritikk mot blant andre Tyskland i et stort intervju med Italias største aviser i dag: «Vi vil ikke komme oss gjennom denne krisen uten en sterk europeisk solidaritet både i helsespørsmål og økonomi».
 • Flere enn 50 leger er blant de døde i Italia. I løpet av epidemien i landet har over 6400 helsearbeidere selv blitt smittet av koronaviruset. Myndighetene i Italia meldte i går kveld om totalt 919 døde bare siste døgn.
 • Sør-Afrika har hatt sitt første dødsfall og er i lockdown, men det er i praksis umulig å etterleve i de fattige slumområdene utenfor Johannesburg.
 • Kreml har fått sine første korona-tilfeller: 1) En ikke navngitt ansatt i Vladimir Putins administrasjon som ikke skal ha hatt direkte kontakt med presidenten.  2) En ansatt ved kontoret til regjeringens stabssjef.
 • Det er uro i Japan i helga etter at det har dukket opp en del nye smittetilfeller i Tokyo de siste dagene.
 • Brasils president Jair Bolsonaro fortsetter å bagatellisere krisen, og mer enn antyder nå at dødstallene i landet er konstruert av guvernørersom vil ramme ham politisk. «Folk kommer til å dø, sånn er livet», sier dessuten Bolsonaro.
 • Alt er ikke svart: I Sør-Korea har antallet utskrevne pasienter nå for første gang oversteget antallet som ligger på sykehus, ifølge DW. I Wuhan i Kina, der alt startet, har myndighetene i dag begynt å lette på innreiserestriksjonene.

Har du forresten fått med deg de beste artiklene fra Filter Nyheter denne uka?

Dette er et nyhetsbrev du under korona-krisen kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!