• Over tre millioner er bekreftet smittet med koronaviruset verden over.

 

  • Regjeringen melder at testkriteriene i Norge utvides. Blant gruppene som nå skal prioriteres for testing er lærere og elever, samt ansatte på skolefritidsordningen. I løpet av mai skal alle med symptomer ha mulighet til å teste seg, sa Bent Høie på gårsdagens pressekonferanse.

 

  • Sveriges ambassadør i USA mener Stockholm kan nå flokkimmunitet i løpet av mai. «Rundt 30 prosent av menneskene i Stockholm har oppnådd immunitet», sa Karin Ulrika Olofsdotter til den amerikanske kringkasteren NPR.

 

  • New Zealand har begynt å løsne på sin strenge lockdown. Folk kan reise til jobb, tilbringe mer tid ute og bestille takeaway-mat for første gang på mer enn fire uker. Landets strategi er å eliminere viruset innenfor egne grenser.

 

  • Korona-dødstallene i USA er trolig langt høyere enn oppgitt, ifølge Washington Post. Avisa har sammenliknet antall registrerte dødsfall i mars og april i år, med antall dødsfall i fjor på samme tid. I år er det 15 400 flere som har dødd i perioden sammenliknet med fjoråret. Kun halvparten av de «overskytende» dødsfallene er registrert som korona-dødsfall. Det kan skyldes at folk som har dødd i eget hjem foreløpig ikke regnes med i statistikken.

 

  • En av New Yorks toppleger har tatt sitt eget liv. 49 år gamle Lorna Breen var medisinsk direktør for akuttmottaket ved New York-Presbyterian Allen Hospital på Manhattan. Faren, også lege, sier til New York Times at datteren ikke hadde noen forhistorie med psykisk sykdom. Han sa at da de sist snakket, hadde datteren hans virket «frakoblet» og snakket om at koronapasienter døde før de kom ut av ambulansen. Selv ble Breen smittet av viruset, men ble frisk og ønsket å returnere til jobb.

 

 

  • Rekordhøye 50,8 millioner mennesker i verden er internt fordrevet på grunn av konflikt eller katastrofe, med koronaviruset som en ytterligere trussel, advarer IDMC, senter for internt fordrevne (tilhører Flyktninghjelpen), i sin årsrapport. Over 45 millioner har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av vold, mens fem millioner er blitt fortrengt av naturkatastrofer som jordskjelv og flom, skriver IDMC. Disse menneskene lever under dårlige forhold, med få eller ingen mulighet til å holde avstand eller opprettholde et hygiene-regime av typen som anbefales under pandemien.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.