Åpning og lettelser i tiltak er gjennomgangstonen i flere land i Europa og delstater i USA.

  • Spania får barn under 14 år endelig gå ut av huset, i en kilometers omkrets fra der de bor. Eldre skal trolig få lov til å gå ut den 2. mai. «Jeg husker ikke hvordan man sykler»sier et barn den spanske storavisa El País har intervjuet. Det jenta ønsker seg mest av alt, er å treffe sine venner.

 

  • Italia vil lette de strenge begrensningene landet innførte for syv uker siden. Statsminister Giuseppe Conte sa at tiltakene ville bli sluppet fra 4. mai. Folk vil da få lov til å besøke sine slektninger i små grupper. Parker, fabrikker og byggeplasser vil åpne igjen, men skolene vil ikke åpne før i september. Landet registrerte 260 dødsfall på søndag, det laveste daglige tallet siden 14. mars. Totalen er nå 26 644, Europas høyeste.

 

 

  • Colorado, Mississippi, Minnesota, Montana og Tennessee er blant delstatene i USA som forbereder seg på å gjenåpne virksomheter. Samtidig uttrykker flere næringsdrivende bekymring, blant annet for at delstatene ikke har test- og sporingskapasitet nok til å åpne opp slik. Stengingen av den amerikanske økonomien vil sannsynligvis øke den nasjonale arbeidsledigheten til 16 prosent eller høyere denne måneden, sa en økonomisk rådgiver i Det hvite hus søndag.

 

  • Kina letter på eksportførbudet for en rekke korona-relevante varer, deriblant tester, medisinske masker, beskyttelsesdrakter, infrarøde termometre og ventilatorer.

 

  • I et intervju med Klassekampen tar Ap-leder Jonas Gahr Støre til orde for at Verdens Helseorganisasjon gis videre fullmakter. Et eksempel Støre trekker opp er av FN-organisasjonen sikres rettigheter til å gå inn i land i en tidlig fase av en epidemi, på linje med FNs våpenkontrollører.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.