•  Et spesialbygd tog som antas å være i bruk av Kim Jong-un (trolig 36 år), har i flere dager blitt stående på en stasjon i østkyst-byen Wonsan som er forbeholdt diktatorfamilien, ifølge satellittbilder publisert av de amerikanske analytikerne i 38 North i går. Ryktene om at Nord-Koreas leder er alvorlig syk – muligens etter en hjerteoperasjon – har styrket seg for hver dag det har gått siden han 15. april var fraværende under de storstilte markeringene av fødselsdagen til diktatorbestefar Kim Il-sung.
  • Donald Trump har omsider gått lei av at medier og fagfolk påpeker hvordan alle løgnene og de livsfarlige helserådene på de daglige korona-pressekonferansene hans gjør krisen verre. Presidenten sier nå at seansene ikke er verdt tiden hans fordi «Lamestream Media» bare stiller slemme spørsmål.  Samtidig vurderer han å sparke helseministerAlex Azar, av litt uklare årsaker.
  • I Pakistan har flere titalls leger og sykepleiere i Punjab-provinsen, med støtte fra hundrevis av demonstrerende kolleger, gått til sultestreikmed krav om bedre smittevernutstyr. Flere leger og sykepleiere er døde i landets korona-epidemi, der myndighetene tåkelegger utstyrsmangelen ved sykehusene.
  • Statsminister Boris Johnson, som fikk intensivbehandling da han fikk covid-19, skal tilbake på jobb i Downing Street på mandag.
  • I Berlin og Stuttgart demonstrerte i går omlag tusen personer mot Tysklands korona-tiltak, med slagord og løpesedler som indikerte maktmisbruk og komplotter fra myndighetenes side. Forbud mot større folkeforsamlinger begrunnet med smittevern blir av aktivistene tolket som en bekreftelse på bredere konspirasjonsteorier.
  • Dagen før mange barn skal tilbake på skolen, har statsminister Erna Solberg  så smått begynt å forberede folk på at tiltak som har blitt myket opp eller fjernet kan bli innført igjen, uavhengig av hvor flinke folk er til å følge myndighetenes anmodninger. I dag skriver hun om å «fortløpende vurdere både gamle og nye tiltak» siden smittespredningen kan øke igjen (underforstått: til et reproduksjonstall over 1). «Det innebærer ikke nødvendigvis at alle tiltak skal innføres på nytt», skriver Solberg, og nevner geografiske soner spesifikt: «Dersom smitten spres i en region, vil vi nå raskt kunne innføre strengere tiltak begrenset til denne regionen».

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.