• VG har publisert opposisjonens historie om hva som skjedde de dramatiske timene og døgnene i helgen det første kriseforliket ble behandlet på Stortinget, fra fredag 13. mars til søndag 15. mars. Avisen har blant annet fått tilgang til dokumentene som ble utarbeidet under forhandlingene. Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etterlyste mer erfarne forhandlere fra regjeringen i finanskomiteen, for å sikre forankret og rask utkvittering av forslag.

 

 

  • USA har passert 50 000 døde av koronaviruset. Donald Trump sier forresten at han var sarkastisk om den «test ut injisering av desinfeksjonsmiddel»-ideen sin.

 

  • Verken Kina eller USA har sluttet seg til en global WHO-koalisjon som tar sikte på å hjelpe de mest utsatte landene med å få tilgang til vaksiner, diagnostikk og behandlingsverktøy mot koronaviruset, så snart de dukker opp. Ti afrikanske land har ingen pustehjelp-maskiner overhodet.

 

 

  • Kina sendte team inkludert medisinske eksperter for å «gi råd» til Nord-Koreas diktator, melder Reuters. Tirsdag denne uken meldte flere internasjonale medier at Kim Jong-un nylig har blitt hjerteoperert. Han skal nå være alvorlig syk. Stress, mye røyking og overvekt skal være grunnen til sykdommen.

 

  • Brasils populære justisminister har trukket seg fra president Jair Bolsonaros regjering og anklaget ham for politisk innblanding. Sergio Moro, en tidligere dommer som hadde tilsynet over landets største korrupsjonsskandale, sluttet etter at presidenten sparket den føderale politisjefen. Moro sa at Bolsonaro krevde noen som ville gi ham direkte etterretning. Bolsonaro har kalt påstandene for «grunnløse», men Brasils statsadvokat Augusto Aras ba Høyesterett om tillatelse til å etterforske anklagene.

 

PSST: Vi har så smått begynt å stikke hodet ut av koronabobla (vi skal selvsagt fortsette å følge pandemien tett). Fredag la regjeringen frem sitt forslag til regler for hvordan vi kan oppføre oss i sårbare havområder. Du vet, den berømmelige iskanten. Vi tipper du har et vagt bilde av en bulkete strek på tvers av et kart over havområdet mellom Svalbard og Finnmark. Det er på tide å få koll på hva det dreier seg om, først som sist: Iskant-kompromisset – Regjeringen foreslår å gjøre nesten ingen ting

Nytt koronastoff har vi også: Dette er de fem viktigste innvendingene mot statens smittestopp-app, hvorfor de er vektige, og hvilke alternativer som finnes: Derfor slakter de «Smittestopp»-appen – og dette kunne vært annerledes


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.