• VG har publisert opposisjonens historie om hva som skjedde de dramatiske timene og døgnene i helgen det første kriseforliket ble behandlet på Stortinget, fra fredag 13. mars til søndag 15. mars. Avisen har blant annet fått tilgang til dokumentene som ble utarbeidet under forhandlingene. Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etterlyste mer erfarne forhandlere fra regjeringen i finanskomiteen, for å sikre forankret og rask utkvittering av forslag.

 

 

  • USA har passert 50 000 døde av koronaviruset. Donald Trump sier forresten at han var sarkastisk om den «test ut injisering av desinfeksjonsmiddel»-ideen sin.

 

  • Verken Kina eller USA har sluttet seg til en global WHO-koalisjon som tar sikte på å hjelpe de mest utsatte landene med å få tilgang til vaksiner, diagnostikk og behandlingsverktøy mot koronaviruset, så snart de dukker opp. Ti afrikanske land har ingen pustehjelp-maskiner overhodet.

 

 

  • Kina sendte team inkludert medisinske eksperter for å «gi råd» til Nord-Koreas diktator, melder Reuters. Tirsdag denne uken meldte flere internasjonale medier at Kim Jong-un nylig har blitt hjerteoperert. Han skal nå være alvorlig syk. Stress, mye røyking og overvekt skal være grunnen til sykdommen.

 

  • Brasils populære justisminister har trukket seg fra president Jair Bolsonaros regjering og anklaget ham for politisk innblanding. Sergio Moro, en tidligere dommer som hadde tilsynet over landets største korrupsjonsskandale, sluttet etter at presidenten sparket den føderale politisjefen. Moro sa at Bolsonaro krevde noen som ville gi ham direkte etterretning. Bolsonaro har kalt påstandene for «grunnløse», men Brasils statsadvokat Augusto Aras ba Høyesterett om tillatelse til å etterforske anklagene.

 

PSST: Vi har så smått begynt å stikke hodet ut av koronabobla (vi skal selvsagt fortsette å følge pandemien tett). Fredag la regjeringen frem sitt forslag til regler for hvordan vi kan oppføre oss i sårbare havområder. Du vet, den berømmelige iskanten. Vi tipper du har et vagt bilde av en bulkete strek på tvers av et kart over havområdet mellom Svalbard og Finnmark. Det er på tide å få koll på hva det dreier seg om, først som sist: Iskant-kompromisset – Regjeringen foreslår å gjøre nesten ingen ting

Nytt koronastoff har vi også: Dette er de fem viktigste innvendingene mot statens smittestopp-app, hvorfor de er vektige, og hvilke alternativer som finnes: Derfor slakter de «Smittestopp»-appen – og dette kunne vært annerledes


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.