• Etterhvert som mange korona-smittede har blitt innlagt på sykehus, har oppmerksomheten blitt større rundt pasienter som lenge sto i skyggen av advarslene knyttet til dødsrisikoen for eldre: De friske og relativt sett unge menneskene. Det som er kommet av rapporter og forskning på unge og voksne korona-syke så langt, tyder på at de som blir kritisk syke, og de som har dødd, sliter med sykdommer fra før. Filter Nyheter hva man vet om dette per nå, land for land: Hvor syke blir de som er yngre enn 60?

 

 • Angola, Eritrea og Uganda har registrert sine første tilfeller av koronasmitte. Mauritius har registrert sitt første dødsfall. Mer enn 1000 tilfeller er nå rapportert i Afrika, ifølge WHO.

 

 • EU gir slipp på to «hellige prinsipper» for å gi medlemslandene mulighet til å dempe skadevirkningene av pandemien: Landene tillates å ta opp lån som overskrider 3 prosent av landets BNP, samt å skyte inn store, økonomiske redningspakker i selskaper som holder på å overende. Selv ikke under finanskrisen tillot Tyskland å lempe på budsjettkravet.

 

 • Nå sitter om lag en milliard mennesker i en eller annen form for hjemmekarantene som følge av myndigheter kamp for å begrense spredning av koronaviruset. Over 13 000 er døde, og 300 000 registrert smittet.

 

 • Bergen kommune har kjøpt  teknologi som gjør det mulig å telle simkort i mobiltelefoner i et definert område i byen. De vil sende tekstmelding om de registrerer store ansamlinger, ifølge NRK.

 

 • «Alpinanlegget i Åre panikk-stenger sin afterski», skriver svenske Expressen. Bakgrunnen er at det svenske folkehelseinstituttet truet med å forby fyllekalasene på svenske skisteder hvis ikke anleggene selv tar grep.

 

 • Italia registrerte nær 800 dødsfall på ett døgn i helgen, det høyeste hittil på så kort tid. Regjeringen innstiller all produksjon som ikke er strengt nødvendig, avgjørende eller uunnværlig.

 

 

 • Kjenner du på at du faktisk er blitt noe av en koronaekspert i det siste? At du rett som det er uttaler deg skråsikkert, og mon tro om du ikke kan mer om smittevern enn disse «såkalte ekspertene»i helsevesenet? Da anbefaler vi denne artikkelen på det varmeste.

 

OBS: Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!