2020: ENDELIG er klimakulturkrigen her!

KOMMENTAR: Trygve Slagsvold Vedum på ulvejakt fra førersetet i sin Volkswagen Amarok pick-up. Ola Elvestuen, flytende rundt på et enslig isflak, med et på forhånd dødsdømt forslag til langtidsplan for Barentshavet i hendene. Sylvi Listhaug i overlevelsesdrakt, denne gangen duppende i Nordsjøen i stedet for i Middelhavet. Erna Solberg har forskanset seg inne på statsministerens kontor. MDG kriger på Twitter. Jonas Gahr Støre forsteinet i samme positur som Tenkeren. Fagforeningene står rundt ham og skriker, med Bjørnar Moxnes luskende i buskene. Audun Lysbakken spør om ikke alle kan være venner.

Det kan vi ikke, vi skal kulturkrige.

Det er omtrent der vi er i klimapolitikken anno 2020. På ett år har vi gått fra kollektiv YOLO-stemning til oljeskam, kjøttskam og flyskam. Om det er aldri så mye vitenskapelig konsensus om klimaendringene, så er det langt fra noe sosialt konsensus om løsningen. De som strittet imot slike bibelske syndsbegreper og ville snakke om klimaansvar fremfor skam, ble overdøvet av stolte forurensere.

Alle marsjerer i hver sin retning, mens temperaturen fortsetter å stige. Begge deler i faretruende tempo, ifølge folk som kan noe om politikk og vitenskap.

Bring it!

Juleevangeliet som tente klimaraseriet

Spol tilbake et drøyt år: 2018 stod i klimafortvilelsens tegn. Det var tørkesommer og tvangsslakt, avløst av en fryktelig kjip FN-rapport på høsten, som understreket hvor utrolig lite tid vi har på oss til å unngå farlige klimaendringer. Innen jula ringte inn, hadde Greta Thunberg streiket foran den svenske Riksdagen i flere uker. Fra talerstolen på FN-toppmøtet i Polen lyste hun fra TV-apparatet og inn i stuene til folk med sitt intense blikk, og tente et tindrende håp i slitne klimaengasjerte. Innen våren hadde hun rukket å samle millioner unge o...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.