2 dager igjen: Boris nekter å se på bilde av sykt barn – bråket begynner

Med bare 48 timer igjen til valgdagen, satte den venstreorienterte tabloiden Daily Mirror dagsorden i britisk politikk mandag: På forsiden publiserte de et bilde av antatt lungesyke Jack Williment-Barr (4), som i mangel på en seng måtte sove på gulvet ved et sykehus i Leeds.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Sykehuset har både bekreftet og beklaget hendelsen, som fikk Jacks mor til å uttale at hun ville stemme Labour for første gang i sitt liv: Hun hadde sett krisen i helsevesenet på nært hold. Men statsminister Boris Johnson hadde ikke så lyst til å se. Det ble tydelig i et intervju med ITV-reporter Joe Pike.

Videoen fra intervjuet viser hvordan Pike gjentatte ganger ber Johnson om å kommentere Daily Mirrors førstesideoppslag. Han holder opp mobiltelefonen sin med et bilde av den syke gutten, men statsministeren flytter ikke blikket.

I stedet for å se på bildet, forteller Johnson at han ikke har hatt tid til å se på det. «Men se på det nå, statsminister», oppfordrer reporteren. «Jeg skal studere det senere», svarer Johnson, og fortsetter med å repetere Det konservative partiets talepunkter: «Vi tar dette landet fremover».

Men det er mer: Når ITV-reporteren fortsetter å insistere på at statsministeren skal se på bildet, tar Johnson på et tidspunkt mobiltelefonen og putter den i sin egen lomme – fortsatt uten å ha sett på skjermen.

«Du nekter å se på bildet. Du har tatt mobiltelefonen min og lagt den i lomma, Mr. Prime Minister», innvender journalisten. «Oh, I’m sorry», sier Johnson, før han plukker den opp igjen og endelig orker å kaste et blikk på den syke fireåringen som ligger med oksygenmaske på sykehusgulvet.

En «bisarr reaksjon» fra Johnson, mener BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg, som slår fast at valget ikke er over: «Den virkelige faren for Johnson er at dette gav inntrykk av at han ikke ville, og kanskje ikke kunne, forstå eller kjenne medfølelse med den berørte familien og deres vanskelige situasjon».

Det er rimelig å anta at Johnson-intervjuet utløste full krisealarm blant toryenes pressefolk: Helseminister Matt Hancock ble nemlig sendt til Leeds for å møte den syke gutten og hans familie allerede i går kveld. Men der ble han møtt med sinte tilrop, blant annet fra en syklist i gul refleksvest (og flere har hevdet at dette var ledd i en Labour-koordinert aksjon).

Men så skjer dette: Flere politiske journalister i Storbritannia, deriblant nevnte Laura Kuenssberg og ITVs politiske redaktør Robert Peston, melder på sine Twitter-kanaler at en av Hancocks rådgivere er blitt slått av en meningsmotstander utenfor sykehuset.

Både Kuenssberg og Peston har over én million følgere på Twitter. Ingen av dem tar forbehold når de skriver om volden. Men når videoen av hendelsen snart dukker opp, blir det tydelig at det ikke dreier seg om et slag: Hancocks rådgiver går ganske enkelt inn i syklistens pekende arm:

Én ting er selvsagt at politiske redaktører videreformidler usann informasjon – begge har siden beklaget. Men ingen av dem virker selv å ha vært til stede utenfor sykehuset i Leeds. Hvem var det da som tipset dem om slaget? Vel, det sier i hvert fall ITV-redaktør Peston noe om i sin beklagelse:

Daily Mirror følger for øvrig opp gårsdagens forside i dag – det blir interessant å se hvordan de konservative håndterer dette:


Bonus: Toryene lanserte i går kveld en frisk «Love Actually»-inspirert kampanjevideo som faktisk bare må oppleves, riktignok om du har en stor pute tilgjengelig: