19. mai: Trump tygger malaria-medisin, og Putin innrømmer problemer

PILLETRILLER: President Donald Trump (minst åtte måneder igjen, folkens) uttalte i går at han selv har tatt hydroksyklorokin i halvannen uke som forebygging mot koronaviruset. Verken amerikanske helsemyndigheter eller uavhengige eksperter anbefaler slik bruk, siden bivirkningene kan være alvorlige og det ikke er dokumentert at den kjente malariamedisinen kan forhindre covid-19. Det amerikanske legemiddelverket advarte i april mot at tablettene kan gi farlige hjerterytmeforstyrrelser hos koronapasienter, og Trump har de siste to månedene fått kraftig kritikk fra fagpersoner for å stadig oppfordre folk til å bruke medisinen. Optimismen rundt hydroksyklorokin er ikke tatt ut av lufta – men studiene som har indikert effekt på korona-smittede mennesker er så langt enten svært små eller problematiske metodisk. Trump kunngjorde i dag også en trussel om å trekke USAs støtte til Verdens helseorganisasjon for godt om ikke WHO kan «utvise uavhengighet til Kina» og gjør «store substansielle forbedringer» innen 30 dager. Det er så langt uklart hvilke endringer USA krever. HELSEKRISE I KAUKASUS: Russland ligger nå på andreplass bak USA i flest bekreftede koronasmittede. Av rundt syv millioner tester, har nær 300 000 vært positive. President Vladimir Putin innrømmer nå at situasjonen i Dagestan i Kaukasus «ikke er lett». Regionens fremste imam har kalt situasjonen en katastrofe. Innrømmelsen kommer i kjølvannet av at den russiske avisen Kommersant siterte et intervju med republikkens helseminister, gjort av journalisten og bloggeren Ruslan Kurbanov. Helseministeren sa at rundt førti leger er døde av viruset. Kurbanov har også intervjuet ambulansearbeidere som forteller om kaotiske forhold. KINA STENGER NED BY: Kina har stengt byen Shulan nær grensa til Russland. Det skjer...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.