15 russiske diplomater kastes ut av Norge

HVOR MANGE NORDMENN BLIR UTVIST? 15 russiske diplomater i Norge ble i dag stemplet som etterretningsoffiserer og erklært uønsket av Utenriksdepartementet. Utvisningen av antatte spioner under diplomatisk dekke er den største som har blitt offentliggjort her til lands, men Norge har tidligere vært blant de mest tilbakeholdne med å utvise russere etter fullskala-invasjonen av Ukraina i fjor. – Dette er ikke snakk om genuine diplomater, men etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke. Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt på en pressekonferanse i ettermiddag. Det er nå knyttet spenning til hvor omfattende responsen blir fra russisk side.

Norske sikkerhetsmyndigheter og UD har til enhver tid kjennskap til et høyt antall navngitte russiske etterretningsfolk stasjonert i Norge uten at de blir utvist. I april i fjor valgte UD å bare utvise tre diplomater som del av en felles europeisk respons på Russlands eklatante krigsforbrytelser i Butsja i Ukraina. Vurderingen den gang var trolig at en større utvisning ville gitt en russisk gjengjeldelse mot Norges diplomater i Russland som ville blitt for vanskelig å erstatte. (I praksis går Norge raskt tom for russisktalende diplomater hvis mange blir erklært persona non grata). 

  • Korrigering: En tidligere versjon av denne artikkelen tidfestet feilaktig andre lands utvisninger av russere i fjor til 2023.


MENER NAVALNYJ KAN HA BLITT FORGIFTET: En talsperson for den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj mener 46-åringen kan være utsatt for en «sakte forgiftning». Dette på grunn av sterkt redusert helsetilstand, raske vekttap og flere akutte symptomer, noe som førte til at han ble hentet med ambulanse tidligere i april. Hjelpeapparatet legger nå press på russiske myndigheter for en toksisitetstesting. Navalnyj ble i august 2020 forgiftet med den farlige giften novitsjok, som ble utviklet av Sovjetunionen. Han har tilbragt de siste 15 dagene på en isolasjonscelle, noe som er maksgrensen for denne typen soningsforhold. Ifølge den uavhengige russiske avisen Meduza blir dissidenten flyttet fram og tilbake mellom en isolasjonscelle og vanlige fengselsforhold. 


BØLGEBLIKKSKANDALE I UGANDA: I Uganda pågår det
store demonstrasjoner knyttet til påstått korrupsjon blant landets topp-politikere, melder NRK
Årsaken er at flere av landets fremste politikere vedtok å sende tusenvis av bølgeblikkplater til Karamoja-regionen, et av Ugandas fattigste og mest sårbare områder. Blikkplatene skulle brukes til å bygge bedre hus og for å forebygge tyverier. 14 500 av platene kom imidlertid aldri fram, men havnet helt andre steder, deriblant hjemme hos flere av de ugandiske topp-politikerne. Blant annet skal blikkplatene ha blitt brukt som tak til hønsebur og på skoler til barna av flere av politikerne. En parlamentarisk komité undersøker korrupsjonsskandalen, der et titalls høytstående myndighetspersoner har måttet svare for seg. Den ugandiske statsråden Mary Goretti Kitutu Kimono måtte tilbringe påsken i varetekt, men nekter straffskyld.

  • Foto: Kjetil Ree (CC BY 2.0) / Utenriksdepartementet

Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!