15-åringen skrev «manifest» inspirert av høyreekstreme terrorister før han knivstakk egen lærer

Politiets bilder av beslag etter skoleangrepet i Eslöv i august 2021.

Torsdag denne uka startet rettssaken mot den 15 år gamle gutten som 19. august i år – på semesterets andre skoledag etter sommerferien – knivstakk og alvorlig skadet en lærer i den sørsvenske byen Eslöv. 15-åringen kom til Källebergsskolan med hodeskallemaske og det som lignet en skuddsikker vest, haglpatroner i brystlomma, hjelm med mobilkamera, svenske flagg, to ikke-funksjonelle, men naturtro pistoler og minst tre kniver av ulik størrelse. På seg hadde han også et selvlaget kompendium av A4-sider med bilder av den høyreekstreme Christchurch-terroristen Brenton Tarrant, som ble fremstilt som en helgen, samt en gjengivelse av forsiden til massedrapsmannens forsvarsskrift «The Great Replacement». På ett av arkene hadde 15-åringen skrevet «In memory of Dylan Klebold and Eric Harris», tenåringene som begikk massedrapet på 12 elever ved Columbine-skolen i Colorado før de begge tok sitt eget liv i april 1999. [caption id="attachment_88256" align="alignnone" width="1100"] «Free Tarrant!», hadde 15-åringen skrevet på papirene han hadde med seg under angrepet.[/caption] På 15-åringens datamaskin fant politiet senere et egenskrevet «manifest» med omtale av muslimer som «sand niggers» som burde «gasses» i konsentrasjonsleire, flere konkrete referanser til nazisme og et sitat fra omtalte Tarrant, samt et dokument med konkrete planer for hvordan angrepet mot Källebergsskolan skulle gjennomføres (inkludert en oversikt over hvilke klasserom som var i bruk på angrepstidspunktet). Rettspsykiatere mener 15-åringen kan ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket og at han fortsatt kan være psykisk syk. I avhør kort tid etter det voldelige angrepet fortalte 15-åringen om «stemmer i hodet», samtidig som han var tydelig på at motivet hans var p...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.