• Trump er rasendeNew York Times etter avisas langlesning om blant annet hvor tidlig presidenten ble advart om en mulig korona-pandemi uten å foreta seg noe substansielt. Samtidig ser han ut til å ønske å bli kvitt den aller viktigste fagpersonen i krisen, Anthony Fauci – etter at eksperten i helga svarte bekreftende på at liv ville vært reddet i USA om strenge tiltak hadde blitt innført tidligere.  «Time to #FireFauci» het det i en twittermelding Trump videreformidlet i går kveld. Så langt er flere enn en halv million amerikanere registrert smittet av viruset og minst 21 000 er døde. Flere eksperter advarer mot planlagte lettelser i tiltakene i mai.
  • OPEC (med Saudi-Arabia i spissen) og Russland ble i samråd med USA i går kveld enige om  rekordstore kutt i oljeproduksjonen i mai og juni (tilsvarende nær ti prosent av totalen i verden) for å stabilisere prisen. Kuttene, en avslutning på priskrigen mellom Russland og Saudi-Arabia, ser likevel ut til å være for små til å utløse noen jubel i markedet.
  • Israel tok i bruk sin berømte og beryktede etterretningstjeneste Mossad i den internasjonale triksingen for å skaffe smittevernutstyr, korona-tester, labteknologi og andre forsyninger i starten av krisen. Manøveren blir betegnet som et stort nederlag for helsedepartementet i landet.
  • I Tyrkia forsøker president Erdogan å håndtere etterdønningene etter et svært dårlig gjennomført portforbud der det korte varselet fredag førte til panikkartet hamstring i butikkene i Istanbul og andre storbyer.
  • Sykehusene i Moskva strever kraftig med å ta unna pasienter i den raskt voksende epidemien i Russland. I helga meldte ambulansesjåfører om at de har ventet i timevis – noen opp mot 15 timer –  før syke har blitt innlagt.
  • En mulig mangel på likposer – og hvorvidt de er nødvendige for å håndtere døde korona-ofre på sykehus og i begravelsesbyråer  – har blitt tema i Storbritannia.
  • VG påpeker at dødstallene i Norge og Sverige ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbare på sikt, siden folkehelsemyndighetene foreløpig bruker ulike definisjoner på hva som skal regnes som korona-dødsfall. (Det finnes  ingen fasit på om dødsfall flere uker etter selve sykdommen skal regnes med).
  • Det er ventet at president Emmanuel Macron i kveld forlenger stengingen av Frankrike til midten av mai.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Vil arbeidsplassen din støtte Filter Nyheter? Send en epost til [email protected] eller besøk denne nettsiden for mer informasjon.

Våre bedriftsabonnenter får fire utgaver av Filters papirmagasin til kontoret hver måned for 3000 kroner i året.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.