• Trump er rasendeNew York Times etter avisas langlesning om blant annet hvor tidlig presidenten ble advart om en mulig korona-pandemi uten å foreta seg noe substansielt. Samtidig ser han ut til å ønske å bli kvitt den aller viktigste fagpersonen i krisen, Anthony Fauci – etter at eksperten i helga svarte bekreftende på at liv ville vært reddet i USA om strenge tiltak hadde blitt innført tidligere.  «Time to #FireFauci» het det i en twittermelding Trump videreformidlet i går kveld. Så langt er flere enn en halv million amerikanere registrert smittet av viruset og minst 21 000 er døde. Flere eksperter advarer mot planlagte lettelser i tiltakene i mai.
  • OPEC (med Saudi-Arabia i spissen) og Russland ble i samråd med USA i går kveld enige om  rekordstore kutt i oljeproduksjonen i mai og juni (tilsvarende nær ti prosent av totalen i verden) for å stabilisere prisen. Kuttene, en avslutning på priskrigen mellom Russland og Saudi-Arabia, ser likevel ut til å være for små til å utløse noen jubel i markedet.
  • Israel tok i bruk sin berømte og beryktede etterretningstjeneste Mossad i den internasjonale triksingen for å skaffe smittevernutstyr, korona-tester, labteknologi og andre forsyninger i starten av krisen. Manøveren blir betegnet som et stort nederlag for helsedepartementet i landet.
  • I Tyrkia forsøker president Erdogan å håndtere etterdønningene etter et svært dårlig gjennomført portforbud der det korte varselet fredag førte til panikkartet hamstring i butikkene i Istanbul og andre storbyer.
  • Sykehusene i Moskva strever kraftig med å ta unna pasienter i den raskt voksende epidemien i Russland. I helga meldte ambulansesjåfører om at de har ventet i timevis – noen opp mot 15 timer –  før syke har blitt innlagt.
  • En mulig mangel på likposer – og hvorvidt de er nødvendige for å håndtere døde korona-ofre på sykehus og i begravelsesbyråer  – har blitt tema i Storbritannia.
  • VG påpeker at dødstallene i Norge og Sverige ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbare på sikt, siden folkehelsemyndighetene foreløpig bruker ulike definisjoner på hva som skal regnes som korona-dødsfall. (Det finnes  ingen fasit på om dødsfall flere uker etter selve sykdommen skal regnes med).
  • Det er ventet at president Emmanuel Macron i kveld forlenger stengingen av Frankrike til midten av mai.


Støtt Filter Nyheter!

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa. Klikk på bildet og bli abonnent i dag.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.