• Trump er rasendeNew York Times etter avisas langlesning om blant annet hvor tidlig presidenten ble advart om en mulig korona-pandemi uten å foreta seg noe substansielt. Samtidig ser han ut til å ønske å bli kvitt den aller viktigste fagpersonen i krisen, Anthony Fauci – etter at eksperten i helga svarte bekreftende på at liv ville vært reddet i USA om strenge tiltak hadde blitt innført tidligere.  «Time to #FireFauci» het det i en twittermelding Trump videreformidlet i går kveld. Så langt er flere enn en halv million amerikanere registrert smittet av viruset og minst 21 000 er døde. Flere eksperter advarer mot planlagte lettelser i tiltakene i mai.
  • OPEC (med Saudi-Arabia i spissen) og Russland ble i samråd med USA i går kveld enige om  rekordstore kutt i oljeproduksjonen i mai og juni (tilsvarende nær ti prosent av totalen i verden) for å stabilisere prisen. Kuttene, en avslutning på priskrigen mellom Russland og Saudi-Arabia, ser likevel ut til å være for små til å utløse noen jubel i markedet.
  • Israel tok i bruk sin berømte og beryktede etterretningstjeneste Mossad i den internasjonale triksingen for å skaffe smittevernutstyr, korona-tester, labteknologi og andre forsyninger i starten av krisen. Manøveren blir betegnet som et stort nederlag for helsedepartementet i landet.
  • I Tyrkia forsøker president Erdogan å håndtere etterdønningene etter et svært dårlig gjennomført portforbud der det korte varselet fredag førte til panikkartet hamstring i butikkene i Istanbul og andre storbyer.
  • Sykehusene i Moskva strever kraftig med å ta unna pasienter i den raskt voksende epidemien i Russland. I helga meldte ambulansesjåfører om at de har ventet i timevis – noen opp mot 15 timer –  før syke har blitt innlagt.
  • En mulig mangel på likposer – og hvorvidt de er nødvendige for å håndtere døde korona-ofre på sykehus og i begravelsesbyråer  – har blitt tema i Storbritannia.
  • VG påpeker at dødstallene i Norge og Sverige ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbare på sikt, siden folkehelsemyndighetene foreløpig bruker ulike definisjoner på hva som skal regnes som korona-dødsfall. (Det finnes  ingen fasit på om dødsfall flere uker etter selve sykdommen skal regnes med).
  • Det er ventet at president Emmanuel Macron i kveld forlenger stengingen av Frankrike til midten av mai.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.